Pintar sasar jelajah 200 sekolah – Utusan


Pintar sasar jelajah 200 sekolah

KUALA LUMPUR 8 April – Pintar Foundation melalui Unit Kenderaan Bergerak Pintar (PMLU) menyasarkan menjelajah sebanyak 200 sekolah dalam usaha menyampaikan pendidikan saksama kepada pelajar dan komuniti kurang berkemampuan.

Pengerusi Ahli Pemegang Amanahnya, Tan Sri Arshad Ayub berkata, program itu yang bermula awal bulan ini akan bergerak ke sekolah-sekolah angkat Pintar Foundation meliputi sekolah harian biasa, sekolah jenis kebangsaan Tamil dan Cina di pedalaman serta beberapa rumah anak-anak yatim.

Katanya, inisiatif itu merupakan antara program nasional pertubuhan tersebut dalam memperkasa pelajar luar bandar dengan pengetahuan tepat dan kemahiran penyesuaian diri.

Menurut beliau, menerusi tema ‘Memupuk Bakat’ tahun ini, PMLU akan mengadakan pelbagai aktiviti antaranya pameran berkenaan bidang kerjaya tertentu selain memberi maklumat berkaitan peluang pekerjaan.

“Buat masa sekarang, Pintar Foundation mempunyai dua buah bas bagi menjayakan PMLU yang akan dimanfaatkan sepenuhnya untuk dibawa ke sekolah-sekolah angkat kami di kawasan pedalaman,” katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan PMLU di Sekolah Kebangsaan Polis Depot, di sini hari ini.

Yang turut hadir, guru besar sekolah tersebut, Rosita Abu Bakar.

Menurut Arshad, bas PMLU itu akan dilengkapi maklumat berkaitan kerjaya dalam enam bidang utama iaitu perubatan, kejuruteraan bunyi, penerbangan, fotografi, seni kulinari dan sukan.

Selain itu, kata beliau, bas berkenaan juga dilengkapi dengan kawasan khas bagi membolehkan para pelajar meneroka aktiviti berkaitan bidang kerjaya tersebut.

“Inisiatif ini bertujuan membantu para pelajar mengenali potensi diri masing-masing dalam membina masa depan yang cerah,” katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130409/dn_13/Pintar-sasar-jelajah-200-sekolah#ixzz2PyHJiDbJ
© Utusan Melayu (M) Bhd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s