Pelajar tingkatan tiga cabut bendera parti – Sinar Harian


Pelajar tingkatan tiga cabut bendera parti

WARTAWAN SINAR HARIAN
25 April 2013

IPOH – Dua pelajar tingkatan tiga ditahan selepas didapati mencabut sebatang bendera parti di persimpangan Taman Kenari, Jalong, Sungai Siput, petang kelmarin.

Jurucakap Pilihan Raya Umum Polis Kontinjen Negeri, Superintendan Maszely Minhad berkata, dalam kejadian 2.30 petang itu, dua pelajar yang menaiki motosikal bertindak mencabut bendera parti tersebut, kemudian melarikan diri.

“Mereka ditahan anggota polis yang sedang meronda di kawasan berkenaan pada hari sama. Kedua-duanya dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sungai Siput untuk tindakan lanjut dan dibebaskan dengan jaminan polis selepas rakaman percakapan diambil,” katanya.

Menurutnya, kes disiasat di bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan iaitu khianat dengan kerugian melebihi RM25 dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan penjara dua tahun, denda atau kedua duanya sekali.

Beliau memaklumkan, 17 kes dilaporkan sejak penamaan calon, baru-baru ini menjadikan keseluruhan laporan polis sebanyak 176 kes sejak pembubaran parlimen pada 3 April 2013.

“Manakala 121 ceramah politik telah diadakan di seluruh negeri sehingga jam 12 tengah malam (semalam) yang mana empat daripadanya diadakan tanpa permit, iaitu di Batu Gajah, Tanjung Malim, Taiping, Kerian, Selama, Hilir Perak, Kuala Kangsar dan Gerik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s