Pelajar ‘istimewa’ bukti kemampuan diri – Sinar Harian


Pelajar ‘istimewa’ bukti kemampuan diri

WARTAWAN SINAR HARIAN
16 Mei 2013
Pelajar 'istimewa' bukti kemampuan diri
Anuar bersalaman dengan pelajar pendidikan khas yang menyertai Festival Nasyid Program Pendidikan Khas Integrasi Daerah Segamat 2013.

SEGAMAT – Pelajar pendidikan khas daerah Segamat membuktikan kecacatan bukan penghalang untuk mereka menyertai Festival Nasyid Program Pendidikan Khas Integrasi Daerah Segamat 2013.

Festival nasyid yang mempertandingkan dua kategori iaitu sekolah rendah dan sekolah menengah itu bertemakan Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah yang melibatkan penyertaan daripada 13 sekolah.

Pertandingan yang dikelolakan oleh Sekolah Menengah Buloh Kasap dengan kerjasama Pejabat Pelajaran Daerah Segamat itu telah dirasmikan Ahli Parlimen Sekijang, Anuar Abdul Manap.

Anuar berkata, beliau bangga dengan kemampuan pelajar pendidikan khas yang mampu memberikan daya saing dalam dunia pendidikan.

“Melalui pertandingan seperti ini saya lihat bahawa pelajar pendidikan khas mempunyai potensi yang tinggi untuk dibangunkan dan mereka sebenarnya mampu untuk pergi lebih jauh jika kena dengan caranya.

“Saya mahu program pendidikan khas integrasi ini bukan hanya diadakan pada masa-masa tertentu sahaja, tetapi biarlah ia berterusan sepanjang masa.

“Dan kalau boleh pelajar pendidikan khas ini diberi lebih keutamaan berbanding pelajar yang normal,” katanya dalam ucapan festival tersebut di Kip Mart Segamat, di sini, semalam .

Katanya, di masa akan datang jika pihak sekolah hendak mengadakan sebarang aktiviti, jemputan perlu lebih meluas yang melibatkan ahli perniagaan Melayu yang berjaya, tokoh ilmuan, penghulu dan lain-lain lagi yang mampu memberikan sumbangan besar terhadap pembangunan pendidikan khas ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s