Solat Jumaat di surau sekolah – Sinar Harian


Solat Jumaat di surau sekolah

WARTAWAN SINAR HARIAN
19 Mei 2013
Solat Jumaat di surau sekolah
Keratan akhbar yang memaparkan penduduk tidak sabar menunggu masjid siap di Kampung Kebor Ayer, Kuala Terengganu.

KUALA TERENGANU – “Minggu depan kami semua dijangka menunaikan solat Jumaat di surau Sekolah Kebangsaan Kebor Ayer, kerana masjid di kampung ini akan dibina baru,” kata Abu Bakar Jusoh.

Abu Bakar selaku Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung berkata, sementara menunggu masjid baru itu siap, penduduk kampung akan menggunakan surau sekolah berhampiran untuk solat berjemaah.

Bagaimanapun, surau yang hanya mampu memuatkan kira-kira 80 jemaah itu perlu dilakukan sedikit penambahbaikan sebelum dapat digunakan.

“Sebelum itu, surau sekolah ini perlu dibaiki terutama pendawaian elektrik dan beberapa masalah lain untuk memberi keselesaan kepada jemaah.

“Walaupun surau ini tidak dapat memuatkan ratusan jemaah, pihak kami bersama kontraktor akan cuba melakukan yang terbaik bagi memastikan orang ramai dapat menunaikan solat dalam keadaan yang sempurna,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, pihak sekolah telah mendapat arahan untuk membenarkan orang kampung menggunakan surau berkenaan bagi menjalankan aktiviti agama seperti yang dilakukan di masjid itu.

“Soal penduduk kampung dengan pihak sekolah, sudah tidak ada masalah, cuma bimbang ramai penduduk di sini ‘lari’ ke masjid lain kerana hanya dapat memuatkan hanya segelintir jemaah sahaja,” katanya.

Namun dalam kebimbangan itu, diharap penduduk dapat kembali menunaikan solat berjemaah di masjid baru suatu hari nanti.

Sebelum ini, akhbar Sinar Harian melaporkan, kebanyakan penduduk Kampung Kebor Ayer tidak sabar menunggu sebuah masjid yang dikatakan bernilai hampir RM6 juta siap dibina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s