Peningkatan gejala sosial babitkan pelajar di Kelantan membimbangkan: Polis – Bernama


Peningkatan gejala sosial babitkan pelajar di Kelantan membimbangkan: Polis

2013/05/28 – 18:06:50 PMCetakEmel Kawan
Tweet

 
 
PASIR PUTEH: Pembabitan pelajar sekolah menengah dalam gejala sosial termasuk kes penyalahgunaan dadah, kecurian dan rogol di Kelantan adalah membimbangkan. 

Ketua Cawangan Khas Ibu Pejabat Polis Kelantan, Asisten Komisioner Aziz Salleh, berkata peningkatan itu berpunca daripada sikap ibu bapa yang tidak bertanggungjawab serta suka ‘lepas tangan’ kepada pihak lain. 

 

“Mereka meletakkan tanggungjawab itu kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru-Guru di sekolah sepenuhnya untuk mendidik anak mereka,” katanya kepada pemberita selepas menutup latihan tahunan Kor Kadet Polis Kontinjen Kelantan di Pantai Bisikan Bayu, hari ini. 

 

Beliau bagaimanapun tidak memberi butiran lanjut berhubung perkara itu. 

Aziz juga berkata gejala yang lebih membimbangkan adalah pembabitan pelajar dalam penagihan serta pengedaran dadah oleh sindiket yang cuba mengambil kesempatan terhadap mereka. 

“Perkara ini bukan saja membabitkan pelajar di bandar malah seluruh pelusuk kampung, termasuk kawasan pedalaman,” katanya. 

Beliau berkata, sehubungan itu, polis kini memantau situasi berkenaan secara serius dan mengambil tindakan sewajarnya, dengan kerjasama Pejabat Pelajaran Daerah, termasuk memberi ceramah di sekolah. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s