Murid teruja beraya dirempuh – Sinar Harian


Murid teruja beraya dirempuh
WARTAWAN SINAR HARIAN
11 Ogos 2013
  • Murid teruja beraya dirempuhKeadaan kenderaan yang merempuh mangsa.
< 1 / 1 >

BALING – “Dia tak tunjuk sebarang perubahan, tapi dia terlalu gembira kerana mendapat banyak duit raya. Disebabkan itu, dia bersemangat untuk keluar beraya di rumah jiran bersama rakan-rakannya,” kata Maznah Hassan, 42, ibu kepada Nur Nabihah Zainal, 10, yang maut dalam kejadian kemalangan di Jalan Baru Baling-Grik, kira-kira jam 10.40 pagi kelmarin.

Maznah berkata, sebelum itu Nur Nabihah bangun awal pagi dilihat teruja hendak beraya di rumah jiran dan keluarga bersama rakannya di kampung berdekatan.

Anak keempat daripada tujuh beradik itu dirempuh oleh sebuah kereta ketika sedang melintas jalan berdekatan kampung di Kampung Padang Dan, Kupang.

Rempuhan itu mengakibatkan mangsa terpelanting di cermin hadapan kereta terbabit sebelum terjatuh di atas jalan.

Mangsa mengalami kecederaan parah di bahagian kepala dan badan serta disahkan meninggal dunia pada jam kira-kira 12.35 tengah hari di Hospital Baling.

Maznah berkata, sebelum kejadian, mangsa begitu gembira kerana mendapat duit raya yang banyak dan sempat bersalaman sebelum keluar untuk beraya di rumah jiran dan keluarga.

Difahamkan, murid Sekolah Kebangsaan Tiak, Kupang itu merupakan murid yang pintar dan amat disenangi oleh rakan-rakan termasuk gurunya.

Ketua Ketenteraman Awam dan Trafik Daerah Baling, Inspektor Fauzeli Mohd Ali berkata, mangsa dirempuh oleh sebuah kereta jenis Proton Saga yang datang dari arah Grik-Kulim.

Berdasarkan keterangan, pemandu terbabit tidak menyedari mangsa masih berada di belakang rakan-rakannya yang ketika itu sedang melintas jalan.

“Pemandu terbabit bersama keluarganya dalam perjalanan ke Kulim untuk berhari raya. Pemandu kereta bersama keluarga mereka tidak mengalami sebarang kecederaan,” katanya.

Arwah selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam di Kampung Padang Dan, Kupang, malam semalam.

Kes disiasat mengikut Seksyen 41(1)(c) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 kerana memandu dalam keadaan merbahaya sehingga menyebabkan kematian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s