Murid terpaksa kongsi kelas – Sinar Harian


Murid terpaksa kongsi kelas
WARTAWAN SINAR HARIAN
13 Ogos 2013
  • Murid terpaksa kongsi kelasZon menunjukkan tapak yang dicadangkan untuk pembinaan sekolah agama rakyat As-Sidiq.
< 1 / 1 >

SERI ISKANDAR – Penduduk Taman Teknologi Seri Iskandar menggesa pihak berkenaan meluluskan tapak bagi membina sebuah sekolah agama rakyat, di sini.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kafa Sekolah Agama Rakyat As-Sidiq Zon Huri berkata, anak-anak mereka terpaksa menumpang di sekolah kebangsaan untuk mengikuti pengajian sekolah agama rakyat kerana tidak mempunyai bangunan sendiri.

Menurutnya, perkara itu menimbulkan kesukaran kepada mereka kerana jumlah murid yang agak ramai dan terpaksa berkongsi kelas.

“Terdapat 235 murid sekolah agama di sini, setiap kali sesi persekolahan baru bermula kami terpaksa memohon menggunakan sekolah kebangsaan di kawasan ini memandangkan tidak ada kawasan lain yang lebih sesuai.

“Perkara itu menimbulkan masalah kepada kedua-dua pihak kerana sekolah kebangsaan juga mahu memastikan kawasannya dijaga dengan baik,” katanya.

Kata beliau, tapak untuk pembinaan sekolah berkenaan juga sudah ada dan permohonan kelulusan tapak juga sudah dibuat.

Bagaimanapun, jelasnya, sehingga kini mereka belum mendapat kata putus mengenai perkara itu menyebabkan ia tergantung begitu sahaja.

“Tapak berkenaan memang sesuai kerana berhampiran sekolah rendah dan juga masjid yang memudahkan lagi sesi pembelajaran anak-anak,” katanya.

Zon berkata, besar harapan mereka agar pembinaan sekolah berkenaan dapat direalisasikan bagi keselesaan anak-anak mereka untuk belajar.

Sementara itu, Ahli Parlimen Parit, Datuk Mohd Zaim Abu Hasan berkata, beliau meminta supaya pihak jawatankuasa sekolah agama rakyat  membuat permohonan baru untuk tujuan pembinaan sekolah itu.

“Saya juga difahamkan tapak sekolah itu juga sudah ada memandangkan ia adalah tanah rizab untuk menempatkan projek kerajaan.

“Lokasi itu juga amat sesuai kerana hampir dengan masjid dan sekolah kebangsaan selain dikelilingi taman perumahan yang memudahkan lagi anak-anak untuk ke sekolah,” katanya.

Katanya, perkara itu akan dipanjangkan semula kepada pihak berkaitan dan beliau akan cuba membantu penduduk di sini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s