GPMS sokong pelan pembangunan pendidikan – Sinar Harian


GPMS sokong pelan pembangunan pendidikan
WARTAWAN SINAR HARIAN
8 September 2013
  • GPMSGPMS
< 1 / 1 >

KUANTAN – Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Pahang menyokong penuh pelaksanaan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia yang dilancarkan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan, Datuk Seri Muhyiddin Yassin, kelmarin.

Pengerusinya, Wan Emril Nizam Wan Embong berkata, pelan pendidikan yang komprehensif dan inklusif ke arah pembinaan masyarakat Malaysia yang maju  dilihat mampu melonjakkan tahap pendidikan negara.

Menurutnya, pengambilan guru dalam kalangan 30 peratus graduan terbaik membuktikan komitmen kerajaan memartabatkan profesion perguruan negara.

“Malah kepimpinan berprestasi tinggi yang ditempatkan di sekolah juga mampu merealisasikan proses transformasi pendidikan ke arah lebih berkualiti.

“Pelan pendidikan yang menyeluruh ke arah memastikan Malaysia terus kompetitif dan dinamik seiring arus perubahan global dalam masa sama menolak fahaman sempit cauvinis yang terus mempertikaikan keberkesanan program,” katanya.

Katanya, melalui garapan idea dan penghasilan pelan dari kajian pelbagai sumber dilihat mampu menaikkan imej pendidikan negara di peringkat antarabangsa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s