Sekolah terlibat diarah tutup akaun gaji – Metro


Sekolah terlibat diarah tutup akaun gaji

 39  0 Google +0  0  0

Oleh Suraya Roslan

Seremban: Jabatan Pendidikan negeri mengarahkan semua sekolah yang membalas e-mel palsu kononnya dari Jabatan Akauntan Negara supaya segera menutup akaun gaji sedia ada dan membuka akaun baru.

Pengarahnya Kalsom Khalid berkata, tindakan perlu dibuat minggu ini untuk mengelakkan guru serta kakitangan sekolah berdepan masalah pembayaran gaji, bulan ini.
Menurutnya, beberapa sekolah di negeri ini menerima e-mel palsu kononnya dari Jabatan Akauntan Negara yang meminta mereka mengemas kini pangkalan data termasuk nombor akaun gaji kakitangan.

 

Harian Metro difahamkan, kebanyakan kerani sekolah menerima e-mel dari aminmoe.gov@mail.com yang mempunyai logo Jabatan Akauntan Negara meminta mengemas kini maklumat seperti kad pengenalan, nombor akaun bank dan jenis bank sebelum wang mereka lesap dari akaun masing-masing keesokan harinya. “Terdapat beberapa sekolah membalas e-mel itu, tetapi setakat ini belum timbul sebarang masalah kerana gaji September sudah dibayar.
“Gaji Oktober dibayar lebih awal, mungkin minggu depan.
“Untuk mengelakkan masalah pada gaji bulan ini, guru sekolah terbabit perlu bertindak cepat menutup akaun gaji sedia ada dan membuka akaun baru,” katanya.

 

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Negeri Sembilan Superintendan Ramli Mohd Nor yang dihubungi berkata, siasatan lanjut sedang dijalankan.

 

Artikel ini disiarkan pada : 2013/10/03

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s