Ayam kurma ada bakteria – Metro


Ayam kurma ada bakteria

 0  1 Google +0  0  0

Oleh Mohd Hanafis Abdul Haris

Ipoh: Jabatan Kesihatan Perak mendapati ejen penyebab keracunan makanan sehingga menyebabkan 271 pelajar Sekolah Menengah (SM) Sains Tapah dikejarkan ke klinik dan hospital disyaki jenis Salmonella.

Bakteria itu menjadi penyebab utama daripada penyakit yang disebarkan melalui makanan hingga mengganggu organ pencernaan selain menyebabkan mangsa mengalami pelbagai simptom seperti demam, sakit kepala, mual dan muntah.
Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri Nolee Ashilin Mohamed Radzi, berkata, siasatan awal jabatan mengesyaki ia berpunca daripada ayam masak kurma yang dihidang ketika makan malam pada Rabu lalu, kira-kira jam 6.30 petang.

 

“Siasatan mendapati, masakan itu tercemar dengan bakteria berkenaan hingga menyebabkan pelajar yang memakannya mengalami keracunan makanan,” katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.
Dalam kejadian Rabu lalu, semua pelajar berkenaan berusia antara 13 hingga 17 tahun termasuk 26 calon Penilaian Menengah Rendah (PMR) dikejarkan ke hospital dan klinik kesihatan selepas mengalami cirit-birit, pening dan muntah selepas dipercayai makan ayam masak kurma yang disediakan di asrama sekolah itu.
Daripada jumlah itu, sejumlah 27 pelajar lelaki dan 40 pelajar perempuan dimasukkan ke Hospital Tapah, termasuk dua dimasukkan ke wad, manakala selebihnya sudah dibenarkan pulang pada hari sama kejadian.

 

Nolee berkata, sampel klinikal berhubung kes itu termasuk sampel pengendali makanan dan persekitaran sudah diambil dan dihantar ke Makmal Kesihatan Awam, di sini, untuk kajian lanjut.
“Kita menjangkakan keputusan hasil kajian itu akan diperoleh dalam tempoh tiga hingga lima hari,” katanya.

 

Beliau juga mengesahkan pemeriksaan premis dapur asrama sekolah berkenaan sentiasa dipantau walaupun premis itu diarahkan tutup mengikut Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit 1988.
“Kami juga sudah mengarahkan pengusaha dapur asrama itu melakukan kerja pembersihan dan penambahbaikan. Markah pemeriksaan premis kantin sekolah sehingga kelmarin juga mencatatkan keputusan 75.8 peratus,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/10/07

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s