RM100 juta pendidikan, latihan kemahiran kaum India – Utusan


RM100 juta pendidikan, latihan kemahiran kaum India

 

KUALA LUMPUR 25 Okt. – Kerajaan akan menyediakan peruntukan sebanyak RM100 juta bagi meningkatkan pencapaian pelajaran dan latihan kemahiran untuk masyarakat India.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, daripada jumlah itu, sebanyak RM28 juta akan digunakan bagi program pendidikan awal melibatkan 176 prasekolah Tamil dan program i-Sinar.

Menurut beliau, program tersebut akan meningkatkan prestasi pelajar melalui kaunseling, motivasi dan tuisyen kepada 45 sekolah ladang Tamil.

“Di samping itu, dana sebanyak RM50 juta disediakan untuk Skim Pembiayaan Usahawan Muda India (SPUMI) di bawah Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN).

“Usahawan India juga boleh memohon pinjaman daripada Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM),” katanya ketika berucap membentangkan Bajet 2014 di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau yang juga Menteri Kewangan menambah, kerajaan akan terus menumpukan kepada pembangunan masyarakat India agar mereka dapat bersama dalam arus kemajuan negara.

“Bijak bestari berkata, orang berbudi kita berbahasa. Kepada kaum India yang telah bersama menzahirkan ikatan sokongan kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) baru-baru ini, terima kasih, ‘rumba nandri’,” jelasnya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20131026/dn_21/RM100-juta-pendidikan-latihan-kemahiran-kaum-India#ixzz2imrAk4Aw
© Utusan Melayu (M) Bhd

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s