Kaki digilis bas sekolah – Sinar Harian


Kaki digilis bas sekolah
WARTAWAN SINAR HARIAN
3 November 2013
  • Kaki digilis bas sekolahIsmail menunjukkan keadaan kaki anaknya yang digilis tayar bas dua minggu lalu.
< 1 / 1 >

TANJUNG DAWAI – Seorang pelajar tingkatan dua terpaksa menanggung derita setelah kaki kirinya parah digilis tayar bas sekolah yang dinaikinya dua minggu lalu.

Kaki kiri Mohd Sanusi Ismail, 14, terpaksa dibedah bagi membuang isi rosak yang hancur selepas digilis bas sekolah yang baru beroperasi sejak dua bulan lalu.

Ismail Isa, 57, berkata, dalam kejadian 22 Oktober lalu, kira-kira jam 2.20 petang, anak kesembilan daripada 10 beradik itu dalam perjalanan pulang dari sekolah sebelum terjatuh semasa berdiri di pintu bas ketika kenderaan terbabit membelok ke salah satu selekoh dekat pekan Tanjung Dawai.

Menurutnya, Mohd Sanusi, 14, terpaksa menjalani beberapa pembedahan bagi membuang isi yang rosak selepas isi kakinya hancur akibat kejadian itu.

Kakak mangsa, Syahidatul Nasriah, 16, berkata, ketika kejadian dia berada di bahagian atas bas sebelum ternampak adiknya tergolek ke bawah ketika melalui selekoh dengan keadaan pintu bas yang terbuka.

“Sebaik terjatuh, tayar bas menggilis kaki kiri Mohd Sanusi menyebabkan semua pelajar dalam bas menjerit tetapi tidak didengari pemandu menyebabkan pemandu berundur sedikit sehingga kakinya digilis buat kali kedua.

“Kemudian, seorang saksi menahan pemandu bas bagi memaklumkan bahawa adik terjatuh, barulah bas berhenti ketika itu,” katanya.

Difahamkan, mangsa yang terjatuh ketika itu bangun dan masuk ke dalam bas semula tanpa menyedari berlaku kecederaan di bahagian kaki kiri.

Sebaik sampai di rumah, kakak saudara mangsa, Wan Rohaiza Wan Abdullah, 35, dan suami yang diberitahu Syahidatul terus memapah Sanusi masuk ke rumah dan menyedari terdapat ketulan isi dan lemak jatuh bertaburan dengan keadaan seluar koyak serta berdarah.

Menurut Wan Rohaiza, dia segera membuka seluar mangsa sebelum mendapati kecederaan di kaki lebih teruk daripada yang disangka.

“Ketulan isu dan cebisan kulit kaki dari bahagian betis hingga ke paha terpaksa dibuang kerana sudah terkoyak,” katanya.

Sementara itu, Ismail berkata, dia agak terkilan kerana pihak pengurusan bas langsung tidak bertanggungjawab serta tidak mengambil berat soal keselamatan penumpang.

“Pendedahan dibuat agar semua pihak prihatin berhubung isu keselamatan serta mengelakkan ia daripada terus berulang,” katanya.

Katanya, mangsa dibawa ambulans ke Hospital Besar Yan sebelum dipindahkan ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) Sungai Petani.

“Bagaimanapun, dia kemudian dirujuk ke Hospital Besar Pulau Pinang keesokan hari. Tetapi, keputusan pihak hospital mahu memotong kaki anak saya menyebabkan saya tidak bersetuju sebelum memindahkannya ke HSAH semula,” katanya.

Ismail berterima kasih kepada semua pihak yang membantu, merawat serta memberi dorongan kepada anaknya agar cepat sembuh.

Dalam pada itu, katanya, pihaknya tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang ke atas mana-mana pihak yang didapati bersalah sehingga mendatangkan kecuaian terhadap anaknya.

Sementara itu, Wan Rohaiza berkata, laporan polis masih gagal dibuat berikutan arahan pihak berkenaan yang mahukan Sanusi dibawa ke balai untuk diambil keterangan bagi tujuan itu sedangkan mangsa masih belum dibenarkan pulang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s