Calon SPM akan dikuarantin – Sinar Harian


Calon SPM akan dikuarantin
MOHD TAHA YAACOB
7 November 2013
  • Calon SPM akan dikuarantin Calon SPM dari SMK Nasiruddin Shah, Besut, bersiap sedia menduduki peperiksaan pada hari pertama peperiksaan, semalam.
< 1 / 1 >

BESUT – Pejabat Pelajaran Daerah Besut dan Setiu membuat persediaan bagi mengelak calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) terkandas sekiranya berlaku banjir.

Pegawai Pelajaran Daerah Besut, Ab Halim Hassan berkata, beberapa sekolah yang lazim terputus jalan perhubungan ketika musim banjir sudah dikenal pasti dan calon yang menduduki peperiksaan di sekolah terbabit akan dikuarantin.

Menurutnya, jalan ke beberapa sekolah di Hulu Besut iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Putra dan SMK Bukit Payong sering terputus perhubungan akibat ditenggelami air pada musim banjir dan pelajar yang tinggal jauh dari sekolah itu akan ditempatkan di asrama sekolah.

“Langkah ini akan dilakukan sekiranya mendapati hujan berterusan dan ramalan banjir benar berlaku untuk mengelak calon tidak hadir menduduki peperiksaan tersebut,” katanya.

Sementara itu, seramai 3,270 calon SPM dari Besut menduduki peperiksaan yang bermula semalam di 26 pusat peperiksaan.

Ab Halim berkata, seramai empat calon terpaksa menduduki peperiksaan di hospital akibat masalah kesihatan dan kemalangan iaitu dua di Hospital Besut, masing-masing dari  SMK Tembila dan Sekolah Menengah Agama Imtiaz.

Dua lagi membabitkan pelajar dari Kolej Vokasional Besut yang dirawat di Hospital Kota Bharu, Kelantan dan seorang lagi juga dari SMK Tembira di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kota Bharu.

Di Setiu pula, seramai 1,507 calon menduduki peperiksaan SPM di 15 pusat peperiksaan termasuk satu pusat calon persendirian dan satu pusat di Hospital Setiu.

Pegawai Pelajaran Daerah Setiu, Kipayatu Allah Mohd Said berkata, daripada jumlah tersebut, 20 daripadanya adalah calon persendirian.

“Kami turut membuat persiapan untuk menghadapi banjir melalui Ops Payong membabitkan  sekolah berisiko seperti SMK Langkap, Pelong dan Guntong,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s