Kucup tangan ayah berkali-kali – Metro


Kucup tangan ayah berkali-kali

 2  1 Google +0  0  0

Pasir Puteh: “Sebelum turun kereta, dia mengucup tangan saya berulang kali sebelum melambai-lambai tangan. Jarang dia buat macam tu, tak sangka pula itulah kucupan dan lambaian terakhirnya kepada saya.”

Demikian kata Arifin Deraman, 48, ayah kepada Nur Syazwani, pelajar tingkatan lima Maahad Saniah Pasir Puteh, Jalan Nara, di sini, yang meninggal dunia ketika baru 25 minit menjawab soalan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), semalam. Nur Syazwani, seorang daripada 198 calon yang menduduki SPM di sekolah agama kendalian Yayasan Islam Kelantan itu, bermula semalam. Ketika kejadian, anak keempat daripada enam beradik itu sedang menjawab soalan Bahasa Melayu Kertas 1, sebelum ketua pengawas peperiksaan terdengar bunyi kerusi jatuh dan melihat pelajar itu terbaring di lantai dalam keadaan tidak sedarkan diri.
Nur Syazwani dari Kampung Kemudu Bongkok, Gaal, dekat sini, kemudian disahkan meninggal dunia kira-kira jam 9 pagi, sebaik tiba di Hospital Tengku Anis (HTA).

 

Arifin berkata, kematian mengejut anaknya sesuatu yang tidak pernah diduga kerana Allahyarham sebelum ini tidak pernah menghidap penyakit yang kritikal.
“Cuma dua minggu lalu dia demam, selain turut mengadu sakit kepala, sakit belakang dan susah bernafas. Memandangkan peperiksaan semakin hampir, saya terus membawanya ke hospital dan dia pulih selepas itu,” katanya ketika ditemui di pekarangan HTA, semalam.
Menurut Arifin, dia dimaklumkan mengenai kejadian menimpa Nur Syazwani oleh isterinya, Wan Noriah Wan Deris, 47, yang dihubungi pihak sekolah.

 

Katanya, selepas tidak sedarkan diri Allahyarham yang mendapat keputusan 6A dalam peperiksaan percubaan SPM sebelum ini terus diusung oleh beberapa pengawas perempuan ke bilik rawatan di sekolah berkenaan.
“Sebaik saya dan isteri tiba di sekolah, Nur Syazwani masih tidak sedarkan diri tetapi dia masih bernyawa.

 

“Saya terus membawanya ke HTA sambil ditemani isteri yang tidak putus-putus mengajarnya mengucap,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/11/07

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s