Tahun terakhir jalani SPM – Sinar Harian


Tahun terakhir jalani SPM
MOHD FIRDAUS YON
7 November 2013
  • Tahun terakhir jalani SPMPelajar SM Teknik Perdagangan Johor Bahru melangkah masuk ke dewan peperiksaan.
< 1 / 1 >

JOHOR BAHRU – Sekolah Menengah Teknik Perdagangan Johor Bahru yang dinaik taraf menjadi Kolej Vokasional Perdagangan Johor Bahru memasang impian meneruskan kecemerlangan pada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2013.

Pengarahnya, Zanariah Ahmad berkata, SPM tahun ini merupakan yang terakhir sebelum sekolah itu menjadi Kolej Vokasional sepenuhnya tahun hadapan.

Menurutnya, seramai 370 calon sekolah berkenaan menduduki peperiksaan SPM pada tahun ini berbanding 386 calon tahun lalu.

“Sekolah ini dinaik taraf menjadi Kolej Vokasional tahun ini dengan ada daripada pelajar telah mengikuti pengajian di peringkat diploma.

“Oleh itu, SPM tahun ini adalah yang terakhir dijalankan di sini kerana ia akan ditukar menjadi Kolej Vokasional sepenuhnya tahun hadapan,” katanya ketika ditemui, semalam.

Zanariah berkata, pihaknya sudah melaksanakan pelbagai program akademik dan latih tubi sebelum peperiksaan berlangsung, sekali gus berharap Gred Purata Sekolah (GPS) sekolah berkenaan meningkat berbanding tahun sebelumnya.

“Selama lapan tahun berturut-turut GPS sekolah ini mencatatkan peningkatan, di mana tahun lalu kita memperoleh GPS 2.87 dan pada peperiksaan kali ini kita menyasarkan GPS 2.67.

“Sudah semestinya kita mengharapkan agar keputusan SPM buat kali yang terakhir ini adalah yang terbaik akan kita peroleh kerana ia adalah hadiah paling bermakna,” katanya.

Pada tahun ini, seramai 57,090 calon di Johor menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang bermula hari ini (semalam) hingga 5 Disember ini.

Daripada jumlah itu, seramai 51,170 pelajar merupakan calon sekolah kerajaan, manakala selebihnya calon dari Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), Sekolah Agama Kerajaan Negeri, sekolah swasta dan individu persendirian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s