Angkara silap pilih kawan – Sinar Harian


Angkara silap pilih kawan
NOOR HAYATI MAMAT
10 November 2013
 
  • Angkara silap pilih kawanMohd berkongsi pengalamannya terlibat najis dadah bersama Pengarah AADK Terengganu, Rahayu Ahmad dan Ketua Pegawai AADK Hulu Terengganu, Anwar Hamid (kanan) pada Program Mengacau Bubur Asyura AADK Terengganu di Kampung Kepah.
< 1 / 1 >

HULU TERENGGANU – Gara-gara tersilap memilih kawan, seorang pelajar tingkatan tiga di sebuah sekolah di daerah ini terjebak najis dadah hingga menyebabkan dia lupa tanggungjawabnya untuk belajar dan sanggup menipu ibunya demi mendapatkan wang.

Namun melihat air mata ibu berusia 60 yang mencari rezeki dengan membersihkan masjid tatkala mengetahui dirinya terlibat dadah, remaja bergelar anak yatim ketika berumur 11 tahun ini diselubungi penyesalan atas kealpaannya.

Tekad untuk berubah, Mohd (bukan nama sebenar) kini mendapatkan rawatan pemulihan di Pusat Perkhidmatan Cure and Care di Ajil sejak 29 Mei lalu setelah didorong abang dan ibunya yang ingin melihatnya tidak terus hanyut.

Menceritakan kesilapan itu, Mohd yang merupakan anak bongsu daripada 10 beradik mengakui dia mula mengenal dadah awal tahun ini akibat pengaruh kawan dan sering menjadikan bangunan lama terbiar sebagai sasaran untuk melepaskan gian.

“Saya berkawan baik dengan mereka kerana tinggal sekampung dan belajar di sekolah sama. Walaupun terdengar ada antara mereka terlibat dadah, tetapi saya tidak pasti kerana belum melihat. Sehingga suatu hari, mereka menyuruh saya mencubanya.

“Sejak itu, saya semakin malas ke sekolah. Saya juga banyak menipu dan meminta duit daripada ibu bagi mendapatkan bekalan. Macam-macam alasan diberikan, tetapi ibu tidak mensyaki apa-apa.

“Apabila rasa ketagih, saya cuba elakkan diri daripada berjumpa ahli keluarga, selain berlagak biasa di hadapan mereka,” katanya.

Mohd berkata demikian pada Program Mengacau Bubur Asyura Agensi Antidadah Kebangsaan Negeri Terengganu di Kampung Kepah, di sini, kelmarin.

Mohd juga berkata, kegiatan itu terbongkar apabila seorang daripada abangnya menemui peralatan menagih dalam bilik dan memaklumkan kepada ibu.

Katanya, ketika itu dia tiada di rumah, bagaimanapun dia terus diasak pertanyaan sama ada terlibat dadah atau tidak apabila pulang ke rumah pada petang hari sama.

Menurutnya, dia diselubungi rasa bersalah melihat ibunya menangis setelah dia membuat pengakuan terjebak najis dadah dan sehari selepas itu, dia menjadi penghuni di Pusat Perkhidmatan Cure and Care sehingga kini.

“Corak kehidupan banyak berubah terutama berkaitan solat. Keputusan datang ke sini turut membolehkan saya menduduki PMR tahun ini. Jika tidak, saya sendiri belum pasti keadaan saya ketika itu.

“Buat remaja lain, saya harap mereka semua berhati-hati memilih kawan supaya tidak terpengaruh. Sekali terkena agak sukar untuk berundur, namun syukurlah saya belum sempat terlajak jauh,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s