Diabetes meningkat di kalangan orang muda – Bernama


Diabetes meningkat di kalangan orang muda
10 November 2013

GEORGETOWN – Semakin ramai golongan muda, termasuk kanak-kanak seawal usia tujuh tahun, menghidap penyakit Kencing Manis Jenis 2 (T2D) dan kini, angka itu semakin meningkat.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata dianggarkan 2.6 juta rakyat Malaysia menghidap diabetes dan jumlahnya boleh mencecah dua kali ganda jika diambil kira kes-kes yang tidak dilaporkan.

Beliau berkata, semakin ramai golongan muda menghidap penyakit diabetes berikutan peningkatan kadar obesiti di kalangan mereka yang berkait rapat dengan tabiat pemakanan tidak seimbang.

“Hampir setiap seorang daripada tiga rakyat Malaysia terutamanya golongan muda dikesan sama ada mengalami berat badan berlebihan atau obes, menjadikan mereka berisiko tinggi untuk dijangkiti diabetes,” katanya kepada pemberita selepas melepaskan peserta Walkathon sambutan Hari Diabetes Sedunia, di sini hari ini.

Beliau berkata kajian juga menunjukkan pesakit diabetes muda biasanya mengalami masalah kegemukan akibat daripada tabiat memakan terlalu banyak makanan tidak sihat dan mengamalkan gaya hidup tidak aktif.

“Oleh kerana kurangnya kesedaran mengenai penyakit ini, ibu bapa terus memberi makan ‘makanan ringan’ kepada anak-anak mereka dan saya berharap semua ibu bapa dapat mula membimbing anak mereka untuk mengamalkan gaya hidup sihat, ” katanya.

Menurut Dr Hilmi, penyakit diabetes bukan sekadar mempunyai kandungan gula berlebihan dalam sistem darah, malah lebih serius ia boleh menjejaskan organ penting pesakit seperti jantung, buah pinggang, saraf dan mata.

Bagaimanapun, Perunding Endocrinologis dan Ketua Unit Endokrinologi dan Diabetes Hospital Pulau Pinang Dr Nor Azizah Aziz berkata penyakit diabetes kronik boleh dicegah dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan permakanan seimbang.

“Bagi mereka yang dijangkiti, komplikasi diabetes boleh dilambat atau dihalang,” katanya.

Beliau menambah, selain tabiat permakanan yang tidak betul, waktu makan yang tidak teratur turut menyumbang kepada peningkatan trend T2D di kalangan orang muda.

Justeru, beliau menasihati rakyat Malaysia agar mencegah, mengurus diabetes dan komplikasinya dengan mengekalkan gaya hidup sihat dan membuat pilihan yang lebih baik dalam diet mereka. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s