Orang solat dia mencuri – Metro


Orang solat dia mencuri

 2  0 Google +0  0  0

Oleh FATIN SYAFIQA ABD MANAP

Sabak Bernam: Seorang remaja lelaki berusia 16 tahun diberkas orang awam apabila dia dipercayai mencuri dompet seorang jemaah lelaki yang sedang menunaikan solat Subuh di sebuah surau di Taman Berkat, di sini, semalam.

Kejadian berlaku kira-kira jam 6 pagi dan suspek dipercayai melakukan kerja jahat bersama abangnya sejurus dia masuk ke dalam surau seorang diri untuk mengambil barangan berharga ketika jemaah mendirikan solat sementara abangnya menunggu di luar.
Mangsa, Ahmad Fahim Jamaluddin, 20, berkata ketika kejadian dia sedang bersolat dan terkejut apabila terdengar bunyi kunci motosikal yang diletakkan di tepinya seakan ditarik.

 

“Ekoran itu, saya memberhentikan solat dan terus menoleh ke belakang sebelum mendapati dompet dan kunci motor yang saya letakkan di tepi sudah tiada,” katanya.
Menurutnya, kerana tidak mahu mengganggu jemaah lain yang sedang solat, dia hanya berdiam diri dan keluar perlahan bagi mengejar suspek.
“Dia (suspek) juga tidak berlari sebaliknya hanya berjalan menuju ke pintu surau, saya kemudiannya menjerit apabila mendapati suspek menuju ke arah seseorang yang bersedia menunggunya di luar surau dengan menaiki motosikal,” katanya.

 

Terkejut dengan jeritan itu, katanya, abang suspek yang menaiki motosikal segera meninggalkan adiknya sebelum orang awam yang kebetulan berada di luar surau membantu memberkasnya.
“Suspek akhirnya menyerah diri apabila menyedari dia terkepung oleh beberapa orang awam dan merayu untuk tidak diapa-apakan. Bagaimanapun, seorang lagi suspek yang menaiki motosikal sempat melarikan diri,” katanya.

 

Sementara, Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Noor Mushar Muhammad berkata, suspek dipercayai mengikut abangnya untuk melakukan kegiatan terbabit.
Menurutnya remaja berkenaan kini direman tiga hari bagi membantu siasatan dan kes akan disiasat mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan kerana mencuri dalam bangunan.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/11/10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s