Ringan beban guru – Metro


Ringan beban guru

Oleh Yusliza Yakimir Abd Talib

Kuala Lumpur: Kementerian Pendidikan sedang merangka dan melaksanakan pelbagai usaha untuk membantu mengurangkan beban tugas dihadapi guru dalam kerja bukan pengajaran seperti perkeranian.

Timbalan Menteri Pendidikan P Kamalanathan berkata kementerian itu menyedari beban kerja bukan pengajaran termasuk perkeranian boleh menjejaskan kualiti pengajaran dan pembelajaran guru.
“Antara langkah yang sudah, sedang dan akan dilaksanakan oleh kementerian antaranya menubuhkan Jawatankuasa Khas Menangani Isu Beban Tugas Guru pada Mac 2010 dan sehingga kini, sudah dan sedang melaksanakan kesemua 28 perakuan bagi menangani isu beban tugas guru.

 

“Selain itu, kementerian turut melaksanakan pengintegrasian data untuk mengelakkan pertindihan pengisian data di peringkat sekolah dengan menggunakan satu sistem saja iaitu Sistem Pengurusan Sekolah (SPS),” katanya pada persidangan Dewan Rakyat di Parlimen semalam. Beliau menjawab soalan lisan Datuk Wira Mohd Johari Baharom (BN-Kubang Pasu) yang mahu Kementerian Pendidikan memberitahu langkah yang diambil dalam mengurangkan bebanan guru dalam kerja perkeranian.
Kamalanathan berkata, kerajaan turut menjalankan kajian pemantapan profesion guru (PPG) membabitkan penempatan dan pelaksanaan rintis seramai 313 orang Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17 di setiap sekolah di Melaka mulai 1 Januari 2013 hingga 31 Disember 2013.
Katanya, kementerian turut menggerakkan seramai 100 Juruteknik Komputer Gred FT17 ke seluruh sekolah di Melaka untuk membantu Guru Penyelaras Bestari bagi tujuan melaksanakan tugasan yang tidak membabitkan pembelajaran dan pengajaran. “Selain itu kementerian melaksanakan penempatan tambahan seorang Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17 di sekolah di bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 bagi mengurangkan beban tugas guru di Kedah dan Sabah secara kontrak Pekerja Sambilan Harian (PSH) mulai 17 Jun 2013 hingga 31 Disember 2013 dengan lantikan seramai 634 orang di Kedah dan 814 orang di Sabah,” katanya.

 

Pada masa sama katanya, pendekatan serampang dua mata juga diaplikasikan oleh kerajaan iaitu melalui strategi lautan biru kebangsaan (NBOS) yang mana kementerian melalui Jabatan Perkhidmatan Awam memperluas skop kajian bertujuan mengurangkan beban guru membabitkan empat lapangan kajian iaitu beban tugas guru, ketidaksepadanan opsyen guru, saiz kelas yang ideal, dan pertindihan pangkalan data.

 

Artikel ini disiarkan pada : 2013/11/13

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s