‘Nak tukar ke kampung susahlah sikit…’ – Metro


‘Nak tukar ke kampung susahlah sikit…’

Kuala Lumpur: Kementerian Pendidikan komited memastikan isu pertukaran guru dapat diselesaikan bagi membolehkan pasangan guru yang sudah berkeluarga ditempatkan bersama atas permohonan mereka.

Timbalan Menterinya, P Kamalanathan bagaimanapun berkata, terdapat juga permohonan pertukaran yang diterima bukan bertujuan untuk tinggal bersama pasangan, sebaliknya ingin pulang bertugas di kampung halaman.
“Isunya bukan penukaran nak bersama (pasangan), tetapi isu nak balik ke kampung. Sekiranya nak (tinggal) bersama kita boleh cuba, kalau balik ke kampung agak sukar sikit. Itu saja,” katanya menjawab soalan tambahan Datuk Wira Othman Abdul (BN-Pendang) di Dewan Rakyat, semalam.

 

Othman ingin tahu sama ada kementerian boleh menukarkan pasangan guru yang sudah berkeluarga supaya mereka dapat bersama di sekolah berdekatan atas permohonan mereka.
Kamalanathan berkata, data sehingga Julai lalu menunjukkan 142,474 guru (94.9 peratus) di sekolah menengah tinggal bersama pasangan manakala hanya 7,711 guru (5.1 peratus) tinggal berasingan suami dan isteri.
“Bagi sekolah rendah pula, 190,252 guru (95.4 peratus) tinggal bersama pasangan dan hanya 4.8 peratus (9,124) guru tinggal berasingan dengan pasangan.

 

“Walaupun peratus tinggal berasingan ini kecil, kementerian terus mencari pelbagai kaedah bagi menyelesaikan masalah itu,” katanya.
Beliau berkata, penekanan terhadap kekosongan jawatan adalah berdasarkan waran perjawatan.

 

Artikel ini disiarkan pada : 2013/11/14

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s