Kaedah pengajaran dan pembelajaran bahasa Inggeris sentiasa dipertingkat: Mary Yap – Bernama


Kaedah pengajaran dan pembelajaran bahasa Inggeris sentiasa dipertingkat: Mary Yap

2013/11/15 – 18:41:24 PMCetakEmel Kawan
SERDANG: Menjadikan pembelajaran subjek bahasa Inggeris lebih seronok adalah antara kaedah yang diguna oleh Kementerian Pendidikan dalam usaha mempertingkat penguasaan pelajar dalam mata pelajaran itu.

Timbalan Menteri berkenaan, Mary Yap Kain Ching berkata perkara itu dilakukan menerusi kegiatan kokurikulum seperti koir, deklamasi puisi dan pertandingan bercerita serta pelbagai lagi.

“Dalam masa yang sama ada keperluan untuk terus mempertingkat kemahiran guru bahasa Inggeris selain menggalakkan warga pendidik lebih profesional dalam melaksanakan tugas mereka,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Antarabangsa mengenai Pembelajaran Bahasa Inggeris 2013, di sini, hari ini.

Katanya, kementerian juga akan memastikan pembelajaran bahasa Inggeris dilaksana dalam waktu berturut-turut bagi membolehkan pelajar mempraktik apa yang dipelajari ketika sesi pertama.

“Dari jadual kelas dan kurikulum hinggalah kepada infrastruktur dan sumber, kita merancang dan melaksana pelbagai langkah bagi menyepadukan usaha memberi nafas baru kepada pengajaran dan pembelajaran bahasa Inggeris,” katanya. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s