‘Tanya soalan jika tak faham’ – Metro


‘Tanya soalan jika tak faham’

Shah Alam: “Macam mimpi, tidak percaya saya mendapat 5A kerana saya kurang mengulangkaji menjelang peperiksaan,” kata Anisa Yahya, 12, yang mencatat sejarah apabila menjadi anak Orang Asli pertama mendapat 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di Selangor.

Anisa, murid Sekolah Kebangsaan (Asli) Bukit Cheding Kuala Langat antara 7,914 calon UPSR mencapai keputusan cemerlang dan memperoleh semua A dalam semua mata pelajaran diambil.

Menurutnya, tiada apa yang membezakan anak Orang Asli dengan pelajar lain di bandar untuk mencapai kejayaan kerana yang penting ialah fokus dalam bilik darjah.

“Saya suka menonton televisyen setiap hari menyebabkan saya kurang mengulangkaji pelajaran. Malah, ketika peperiksaan percubaan, saya hanya mendapat 3A 2B.

FotoANISA menunjukkan keputusan diterima kepada Lela di Seksyen 4, Shah Alam, semalam.

“Saya memberi sepenuh perhatian ketika dalam kelas ketika cikgu sedang mengajar dan bertanya soalan jika ada yang tidak faham,” katanya yang ditemui selepas Majlis Pengumuman Analisis Keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2013 di sini, semalam.
Ibu saudaranya, Lela Belit, 56, yang menjaganya mengakui anak saudaranya itu tidak mengulangkaji pelajaran walaupun dia sering menegur Anisa.

“Puas saya memarahinya, tetapi dia lebih gemar menonton televisyen. Namun, selepas dia dapat 3A 2B dalam peperiksaan percubaan, saya tidak mengganggunya kerana percaya dengan kebolehannya,” katanya.

Anak bongsu daripada sembilan beradik itu bercita-cita ingin menjadi pereka fesyen dan mahu membuktikan kemampuan anak Orang Asli.

Turut memperolehi 5A ialah murid Sekolah Rendah (Berkeperluan Khas) Seksyen Satu Bandar Kinrara, Puchong Aineen Sofea Azhari.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/11/15

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s