Ubat penenang bantu perubahan – Metro


Ubat penenang bantu perubahan

Kepala Batas: Walaupun menghadapi kesukaran belajar atau ‘disleksia’ dan ‘hiperaktif’ sehingga pernah dimasukkan dalam Kelas Pendidikan Khas, seorang murid Sekolah kebangsaan Hashim Awang (SKHA), di sini, membuktikan dirinya pelajar terbaik dengan meraih 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan semalam.

Muhammad Hamizan Mohd Hawari, 12, mulanya mengikuti pembelajaran dalam kelas biasa sebelum dimasukkan ke Kelas Pendidikan Khas ketika di tahun empat berikutan sukar memberi perhatian pada pelajaran.
Dia terpaksa diberi ubat supaya menjadi tenang sebelum dapat memberi tumpuan pada pelajaran sama ada di sekolah atau rumah selain ibu bapanya menjadi ‘guru kedua’ ketika dia mengulang kaji pelajaran di rumah.

 

Menurut Muhammad Hamizan, dia mengulang kaji pelajaran lima jam sehari sebaik pulang dari sekolah sambil dibantu bapa, Mohd Hawari Rofiaae, 40, seorang jurutera dan ibu, Kartina Sari Idris, 39, pengamal undang-undang.
“Saya belajar seperti biasa di sekolah sebelum merujuk dengan ibu bapa ketika di rumah kerana mereka ibarat ‘guru kedua’.
“Saya juga banyak membuat latihan supaya lebih memahami setiap bab diajar guru,” katanya.

 

Anak sulung daripada tiga beradik itu antara lapan murid SKHA yang memperoleh 5A daripada 96 orang yang menduduki UPSR tahun ini.
Muhammad Hamizan juga menerima Anugerah Pelajar Cemerlang Pendidikan Khas peringkat negeri Pulau Pinang, baru-baru ini.

 

“Selain membuat banyak latihan, saya juga ke kelas tambahan,” katanya yang bercita-cita menjadi doktor.
Sementara itu, Mohd Hawari berkata, ketika di tahun satu hingga tiga, anak sulungnya itu sukar dikawal selain sukar memberi perhatian pada pelajaran hingga terpaksa diberi ubat penenang.
“Selepas diberi ubat dan diberi tunjuk ajar secara berterusan, barulah dia boleh fokus pada pelajaran dan dikeluarkan dari Kelas Pendidikan Khas dan dipindahkan ke kelas biasa ketika tahun lima,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/11/15

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s