Murid 11 tahun dapat 5A UPSR – Metro


Murid 11 tahun dapat 5A UPSR

Melaka: Walaupun baru berusia 11 tahun, seorang murid tahun enam Sekolah Kebangsaan (SK) Ayer Keroh, di sini, membuktikan dia mampu memperoleh keputusan cemerlang 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan Khamis lalu.

Lebih membanggakan keluarganya, Muhammad Naazhim Farhan Azman, turut berkongsi kejayaan itu bersama kakaknya, Nur Nabila Farhana, 12, yang turut mendapat keputusan cemerlang.
Anak kelima daripada 11 beradik kepada pasangan Azman Paiman, 47, dan Hidayati Salleh, 41, itu menjadi calon muda UPSR selepas mendapat kemasukan awal ke tahun satu apabila lulus ujian khas pada 2008 ketika berusia enam tahun.

 

Menurut Muhammad Naazhim, dia tidak menyangka mampu memperoleh keputusan cemerlang itu kerana hanya mendapat 4A 1B pada peperiksaan percubaan lalu.
Katanya, belajar dalam satu kelas dengan Nur Nabila Farhana membuatkannya yang muda setahun perlu lebih berusaha mendapat keputusan cemerlang seperti kakaknya itu.
“Walaupun kami satu kelas, di rumah kami mengulangkaji pelajaran berasingan dan hanya merujuk antara satu sama lain sekiranya tidak faham mengenai sesuatu perkara.

 

“Saya minat matematik dan Sains, manakala kakak pula lebih kepada Bahasa Melayu dan Inggeris, jadi ia membolehkan kami bertukar pengetahuan berdasarkan ‘kepakaran’ masing-masing,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Duyong Permai, di sini, semalam.

 

Artikel ini disiarkan pada : 2013/11/18

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s