Pelbagai ragam kanak-kanak menanti giliran dikhatankan – Metro


Pelbagai ragam kanak-kanak menanti giliran dikhatankan

Nibong Tebal: Pelbagai ragam dan gelagat kanak-kanak dapat dilihat ketika mereka menyertai Majlis Berkhatan Perdana anjuran Pusat Khidmat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Acheh, di sini, semalam.

Ada yang menangis ketakutan serta cuba memujuk ibu bapanya untuk pulang dan ada juga yang selamba menunggu giliran.
Bagi Mohammad Ziyad Hambali Nordin, 6, dia berasa seronok mahu dikhatankan walaupun usianya masih muda.

 

Ziyad antara 100 kanak-kanak di dalam Parlimen Nibong Tebal yang menyertai program anjuran bersama Pemuda dan Puteri UMNO Bahagian Nibong Tebal.
Dia yang tiba pada jam 8 pagi kelihatan bersemangat selain teruja sebaik diarak serta dimandikan dengan semburan air daripada jentera Jabatan Bomba dan Penyelamat.
Bapanya Nordin Shariff, 49, berkata, anak bongsu daripada tujuh beradik itu membawa balik sendiri borang untuk diisi bagi permohonan menyertai program berkenaan.

 

“Saya tanya dia sama ada bersedia untuk dikhatankan dan dia menjawab mahu menyertainya selain tidak takut,” katanya yang ditemui di program yang diadakan di Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Setar.
Turut hadir Ketua Pemuda UMNO Bahagian Nibong Tebal, Norhiesam Ismail dan Ketua Puteri UMNO Bahagian Nibong Tebal, Noor Zuraida Md Shariff.

 

Sementara itu, ADUN Sungai Acheh, Datuk Mahmud Zakaria berkata, program diadakan setiap tahun itu bertujuan mengurangkan beban ibu bapa yang ingin mengkhatankan anak mereka.
Menurutnya, program itu bertujuan mengeratkan lagi ikatan kekeluargaan selain memberi pendedahan kepada orang ramai, sekali gus menyambung tradisi dan budaya berkhatan beramai-ramai.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/11/24

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s