PAC akan panggil Menteri Pendidikan jelas penswastaan keselamatan sekolah – Bernama


PAC akan panggil Menteri Pendidikan jelas penswastaan keselamatan sekolah

2013/11/27 – 16:23:44 PMCetakEmel Kawan
KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) akan memanggil Menteri Pendidikan bagi memberi penjelasan mengenai kelemahan dalam projek penswastaan perkhidmatan keselamatan di sekolah yang membabitkan kos sebanyak RM812 juta.

Pengerusi PAC, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata PAC belum memutuskan sama ada akan memanggil Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pendidikan atau Menteri Pendidikan Kedua, Datuk Seri Idris Jusoh untuk membuat penjelasan itu.

Beliau memberitahu sidang media di bilik jawatankuasa itu di bangunan Parlimen hari ini bahawa penjelasan itu mungkin dibuat awal tahun hadapan.

“PAC berpendapat banyak kelemahan dari segi pelaksanaan dan sikap yang perlu diperjelaskan seberapa segera memandangkan kos perkhidmatan keselamatan di sekolah bertambah dari masa ke semasa,” katanya.

Beliau berkata, PAC mengenal pasti kelemahan itu semasa mesyuarat pagi ini.

“Pembayaran secara tidak betul, kurang cekap menjalankan tugas, pelaksanaan dan perkara-perkara pentadbiran akan menyebabkan kos lebih tinggi jika tidak ditangani segera.

“Walaupun ada tindakan yang diambil kementerian, namun PAC mendapati ia belum mencukupi memandangkan kos terus meningkat dari RM594 juta (2010) kepada RM812 juta tahun lepas,” katanya.
Dalam pada itu, Nur Jazlan berkata pengambilan pengawal keselamatan di sekolah-sekolah perlu dilakukan dengan teliti dan tidak boleh dipandang ringan kerana membabitkan aspek penjagaan keselamatan pelajar sepanjang berada di dalam kawasan sekolah.

Katanya pengawal keselamatan berperanan sebagai mata dan telinga kepada pihak sekolah dalam menyampaikan maklumat mengenai salah laku pelajar kepada guru besar.

“Pengawal keselamatan perlu mainkan peranan untuk kawal gejala tidak sihat malah pihak sekolah perlu mengambil pengawal keselamatan terlatih yang bukan sahaja berdiri dan mengawal sekolah tanpa terbabit dalam mencegah pelajar sekolah daripada terjebak dengan gejala tidak sihat,” katanya.

– BERNAMA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s