Tiga perlu bantuan – Metro


Tiga perlu bantuan

Oleh Fazurawati Che Lah

Kuala Lumpur: Dua remaja dan seorang kanak-kanak memerlukan sumbangan orang ramai berjumlah RM28,300 untuk mendapatkan anggota palsu supaya dapat menjalani kehidupan seperti manusia normal.

Pelajar tingkatan enam, Mira Adila Mat Saruji, 19, memerlukan RM7,900 untuk mendapatkan tangan palsu manakala R Vignes, 16, dari Cheras, Kuala Lumpur memerlukan RM13,600 untuk membeli dua kaki palsu manakala Vivien Chee Hui Xuan, 7, dari Batu Gajah, Perak memerlukan RM6,800 untuk membeli kaki palsu.

Mira Adila dari Sungai Besar, Selangor berharap dapat memiliki tangan palsu menggantikan tangan kanannya yang dipotong akibat digilis lori kelapa sawit dalam kemalangan pada Julai tahun lalu.

Dia tidak dapat menahan sebak ketika menceritakan kemalangan itu kerana peristiwa itu benar-benar meragut semangatnya untuk meneruskan hidup hingga memerlukan masa agak lama untuk kembali pulih.

FotoMIRA Adila, Vignes dan Vivien memerlukan anggota palsu untuk membantu meneruskan kehidupan mereka.

“Syukur keluarga dan orang sekeliling banyak memberi sokongan. Walaupun sekarang OKU (orang kelainan upaya) tetapi saya perlu teruskan hidup dan menumpukan pelajaran hingga ke peringkat lebih tinggi.
“Saya tidak mahu kecacatan menjadi penghalang untuk mencapai kejayaan kerana dengan ilmu saja boleh mengubah kehidupan menjadi lebih baik,” katanya yang terpaksa menyesuaikan diri dengan tangan kiri selepas kemalangan itu.

Vignes pula berkata, dia memerlukan dua kaki palsu baru berikutan yang lama sudah rosak di bahagian tapak sejak beberapa minggu lalu.

“Saya sudah cuba untuk memperbaiki kaki palsu digunakan sekarang tetapi disebabkan sudah tujuh tahun dipakai, kerosakannya tidak boleh dibaiki.

“Jadi, saya amat berharap orang ramai membantu saya mendapatkan kaki baru,” katanya yang bergantung kepada kerusi roda untuk bergerak.

Sementara itu, menurut bapa Vivien, Chee Keng Choy, 42, dia tidak mampu membeli kaki palsu untuk anak kesayangannya itu kerana tidak mempunyai kewangan mencukupi.

Menurutnya, dia berharap orang ramai dapat membantu anaknya yang mengalami masalah tumbesaran di kaki kanan kerana mahu melihat Vivien berjalan dengan normal.

Sumbangan kepada ketiga-tiga individu berkenaan boleh dibuat atas nama, The New Straits Times Press (M) Berhad dan dialamatkan kepada Jabatan Kewangan/Unit Kebajikan NSTP, Balai Berita, 31, Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur dengan nama penerima ditulis di belakang cek.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/11/28

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s