Tanggungjawab didik remaja lebih besar – Sinar Harian


Tanggungjawab didik remaja lebih besar
WARTAWAN SINAR HARIAN
8 Disember 2013
  • Tanggungjawab didik remaja lebih besar Kanak- kanak Dun Perupuk sempat bergambar sebelum mengambil giliran berkhatan dekat sini, semalam.
< 1 / 1 >

BACHOK – Tanggungjawab untuk membesarkan anak peringkat remaja lebih besar berbeza berbanding ketika mereka kanak-kanak.

Adun Perupuk, Mohd Huzaimy Che Husin berkata, ibu bapa perlu melengkapkan diri dengan ilmu untuk menghadapi cabaran globalisasi dalam membesarkan anak- anak.

“Cabaran kini berbeza dengan zaman dulu dan ibu bapa perlu lebih bijak  menggunakan pendekatan berhemah untuk mendidik anak-anak.

“Hal ini kerana proses perubahan fizikal, mental, emosi membuatkan remaja agak lebih mudah dipengaruhi anasir luar dan ibu bapa berperanan mengawal selia mereka agar membesar  mengikut lunas Islam,” katanya kepada Sinar Harian selepas program khatan perdana peringkat Dun Perupuk semalam.

Program ini kali ketiga diadakan secara besar-besaran sejak mantan Adun Perupuk, Datuk Omar Mohamad.

Manakala, pengarah program, Zamri Zahari berkata, sambutan luar biasa diterima untuk program khatan perdana tersebut yang bermula pada jam 9 pagi.

“Sambutan yang diterima amat menggalakkan apabila pada awalnya 80 peserta saja yang didaftarkan tetapi pagi tadi (semalam) masih ada pendaftaran baru. Ia melibatkan kira-kira 100 kanak-kanak dari 18 mukim dalam Dun Perupuk.

“Kesinambungan program ini diteruskan wakil rakyat kami, Haji Huzaimy untuk tahun ini dan Insya-ALLAH pada tahun akan datang,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s