100 Wira Negara diedar di sekolah – Metro


100 Wira Negara diedar di sekolah

Putrajaya: Naskhah buku patriotik memuatkan kisah tokoh veteran negara yang berjasa kepada tanah air bertajuk 100 Wira Negara kini boleh didapati di sekolah menengah dan rendah di seluruh negara.

Kementerian Pendidikan semalam menerima 6,000 naskhah buku berkenaan yang disumbangkan Presiden Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (MUBARAK), Tan Sri Abdul Aziz Rahman yang menghasilkan buku berkenaan.

Sebagai simbolik penyerahan, Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin menerima sumbangan terbabit daripada Abdul Aziz dalam satu majlis di sini, semalam.

Buku ‘100 Wira Negara’ yang dilancarkan tahun lalu itu adalah sebagai pengiktirafan kepada wira negara yang berkorban dan menyumbang ke arah kesejahteraan serta kemajuan masyarakat di Malaysia .

Sumbangan itu taja Kumpulan UEM Bhd (UEM) dan Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Bhd (Bank Rakyat) untuk diedarkan ke sekolah seluruh negara supaya menjadi iktibar kepada pelajar.

Naskhah buku sama turut diserahkan Abdul Aziz kepada Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Datuk Dr Madinah Mohamad dan Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Khair Mohamad Yusof.

Malah, Timbalan Perdana Menteri juga turut menyaksikan dua penaja buku 100 Wira Negara iaitu UEM yang diwakili Pengarah Urusannya, Datuk Izzaddin Idris dan Bank Rakyat, diwakili Pengerusinya, Tan Sri Sabbaruddin Chik, menyerahkan tajaan kepada Khair.

Acara kemudian disusuli sumbangan penajaan kepada MUBARAK untuk penterjemahan buku 100 Wira Negara ke bahasa Inggeris, disampaikan UMP Holdings Sdn Bhd yang diwakili Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Md Yusoff Taib dan Kumpulan Far East Group, diwakili Pengerusi Eksekutifnya, Datuk Dr Noor Ismahanum Ismail.

Sementara itu, Abdul Aziz dalam ucapannya berkata, idea penerbitan buku 100 Wira Negara itu tercetus daripada Pertandingan Melukis WIRAku bagi pelajar sekolah rendah di Balai Seni Lukis Negara dan buku itu dilancarkan secara rasmi oleh Datuk Seri Najib Razak pada 7 Ogos 2009.

Menurutnya, setakat ini buku berkenaan sudah diedar di semua 81 kem Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) sedia ada.

 

 

 

 

Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/11

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s