Ada kes – Metro


Ada kes

Oleh Mohd Razlan Salleh

Kota Kinabalu: Seorang bekas pengurus restoran yang menghadapi tuduhan merogol kanak-kanak perempuan berusia 12 tahun, Februari lalu, diperintahkan membela diri oleh Mahkamah Seksyen, di sini, semalam.

Hakim Ummu Khatom Abd Samad memerintahkan tertuduh, Riduan Masmud, 40, berbuat demikian selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan kerana merogol.

Riduan didakwa merogol kanak-kanak berusia 12 tahun enam bulan dalam kereta yang diletakkan di tepi jalan di Inanam, kira-kira jam 10 pagi pada 18 Februari lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Raja Zaizul Faridah Raja Zaharudin, manakala tertuduh yang hadir dengan mengenakan kemeja berjalur biru dan berseluar hitam tidak diwakili peguam.

Selain itu, tertuduh turut menghadapi pertuduhan cuba memberi suapan masing-masing berjumlah RM5,000, RM2,000 dan RM3,000 kepada bapa mangsa sebagai dorongan menarik balik laporan polis dibuat terhadapnya.

Bagi pertuduhan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 16(b)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (Akta 694).

Terdahulu, kes berkenaan mendapat liputan meluas media apabila tertuduh yang sudah berkahwin dan memiliki seorang isteri serta empat anak mengahwini mangsa yang masih di bawah umur.

Dalam perbicaraan pada 21 Mei lalu, Riduan mengaku berkahwin dengan mangsa mengikut undang-undang termasuk menyerahkan sijil perkahwinan yang sah kepada mahkamah.

Mahkamah menetapkan 16 dan 17 Disember ini untuk tertuduh membela diri.

 

 

 

 

Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/12

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s