Gagal capai ranting – Metro


Gagal capai ranting

Oleh Oleh Zatul Iffah Zolkiply dan Khairul Hamizy Ramlee

Marang: “Arus parit terlalu deras selepas hujan dan Muhammad Asyraaf tidak bernasib baik seperti dua rakannya yang sempat mencapai ranting pokok,” kata Zulkifli Mohd Rabi @ Mohd Rudin, bapa kepada Muhammad Asyraaf Zulkifli, 12, yang lemas selepas mandi parit di Kampung Undang Marang, kelmarin.

Bapa kepada enam anak itu berkata, dalam kejadian jam 6 petang itu, anak ketiganya itu dikatakan mengayuh basikal menuju ke parit terletak satu kilometer dari rumah bersama dua rakan berusia sembilan dan 12 tahun.

Menurutnya, air parit melimpah disebabkan hujan berterusan sejak pagi menarik perhatian tiga rakan itu untuk mandi bersama, tetapi tindakan itu menyebabkan mereka dibawa arus deras sebaik memasuki parit itu.

“Ketiga-tiga mereka hilang kawalan dan terus dibawa air parit, tetapi dua rakannya sempat berpaut pada dahan pokok keludup manakala Muhammad Asyraaf pula tenggelam ke dasar.

“Dua rakannya bernasib baik kerana ada penduduk kampung sempat mencapai tangan mereka ketika melalui kawasan parit itu, “ katanya ketika ditemui di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), semalam.

Zulkifli, kakitangan Pejabat Perhutanan Terengganu berkata, dia mendapat berita buruk itu daripada ahli keluarga yang menghubunginya.

Menurutnya, dia yang berasa tidak sedap hati bergegas ke lokasi kejadian memastikan keadaan sebelum terkejut melihat jasad anaknya dibawa naik skuad skuba Jabatan Bomba dan Penyelamat Marang dalam keadaan tidak bernyawa.

Katanya, walaupun sedih, tetapi dia dan keluarga reda dengan kejadian itu serta menganggap ketentuan Ilahi.

Guru Muhammad Asyraaf di Sekolah Kebangsaan Undang, Shamsuddin Zakaria, 56, berkata, pemergian arwah satu kehilangan besar kerana Asyraaf seorang murid yang baik dan soleh.

Menurutnya, arwah ketua pengawas berdedikasi dan akan membaca doa harian di sekolahnya pada setiap hari persekolahan.

“Semua guru menyayanginya dan saya pasti suara bacaan doanya akan terus berkumandang walaupun selepas dia tiada,” katanya.

Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu Asisten Komisioner Zamri Shamsuddin mengesahkan kejadian itu berkata, kes itu tidak dikategorikan sebagai mangsa banjir dan siasatan lanjut masih dijalankan.

 

FotoJENAZAH Muhammad Asyraaf dibawa ke HSNZ, semalam.

 

 

Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/12

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s