Tambang bas sekolah: SPAD kena timbang rasa – Sinar Harian


Tambang bas sekolah: SPAD kena timbang rasa
WARTAWAN SINAR HARIAN
16 Disember 2013
  •  Tambang bas sekolah: SPAD kena timbang rasa Gambar hiasan
< 1 / 1 >

SHAH ALAM – Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) memberi jaminan, kadar caj tambang bas sekolah yang baru akan diumumkan sebelum sesi persekolahan 2014 bermula tidak akan membebankan rakyat.

Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, pihaknya masih mengkaji kadar yang sesuai, walaupun berdepan desakan Persekutuan Persatuan-Persatuan Bas Sekolah Malaysia yang mahu kenaikan 40 peratus mulai Januari ini.

“Sebarang kadar kenaikan adalah dalam bidang kuasa SPAD dan pengusaha bas sekolah seharusnya tidak membuat keputusan sendiri tanpa berbincang bersama terlebih dulu,” ujar Syed Hamid dipetik sebuah akhbar.

Terdahulu, di Muar, Johor, mesyuarat Persekutuan Persatuan-Persatuan Bas Sekolah Malaysia sebulat suara meluluskan kenaikan tambang sebanyak 40 peratus mulai Januari ini, dengan mendakwa mereka berdepan kos operasi yang tinggi.

Presidennya, Amali Munif Rahmat berkata, kadar baru itu diambil kira dengan pelbagai kos termasuk tayar, baik pulih bas, bahan api, pekerja dan servis yang dikenakan terhadap pengusaha bas.

Katanya, usul yang dipersetujui dalam mesyuarat persatuan itu, akan diteruskan jika SPAD tidak mengambil keputusan muktamad mengumumkan sebarang kenaikan tambang yang sepatutnya dilakukan.

Akhbar itu turut memetik reaksi awal Presiden Majlis Pemuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN), Prof Madya Datuk Dr Mohamad Ali Hassan yang berkata, kenaikan tambang yang dituntut pengusaha bas terbabit tidak wajar, malah membebankan lagi ibu bapa, terutama yang mempunyai ramai anak yang masih bersekolah.

“Kami selaku ibu bapa membantah keras dengan kenaikan tambang 40 peratus kerana jumlah itu terlalu tinggi dan tidak wajar berbanding beban yang akan dialami pihak ibu bapa yang menanggung anak bersekolah menaiki pengangkutan terbabit.

“Saya mohon SPAD mengambil tindakan tegas dan sewajarnya jika mereka masih berdegil untuk menaikkan tambang tanpa kelulusan badan itu,” katanya.

Kali terakhir tambang bas sekolah dikaji pada 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s