Buta mata kiri tak halang capai 9A – Metro


Buta mata kiri tak halang capai 9A

Ipoh: Biarpun buta, pelajar Sekolah Menengah Agama Kerian, Ahmad Mahfudz Mahayudin, 15, menjadi satu-satunya calon berkeperluan khas di Perak yang mendapat keputusan semua A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini.

Keadaan Ahmad Mahfudz yang dilahirkan buta mata sebelah kiri sejak kecil tidak menjadi penghalang buatnya untuk belajar bersungguh-sungguh sekali gus mendapat keputusan cemerlang 9A dalam PMR diambil.
Menurutnya, berdasarkan keputusan percubaan lalu, dia hanya mendapat keputusan sederhana menyebabkan dia tidak meletakkan sebarang harapan tinggi.

 

“Bagaimanapun, keputusan percubaan itu tidak langsung mempengaruhi emosi saya sebaliknya saya terus memperbaiki keputusan pada peperiksaan sebenar. Saya memang terkejut namun bersyukur dengan rezeki diberi,” katanya.
Katanya, banyak cabaran dihadapinya sebelum menempuh peperiksaan kerana matanya mempunyai masalah bertahan lama hingga menimbulkan keadaan tidak selesa ketika belajar.
“Mata sebelah kiri memang tidak nampak sejak kecil, mata kanan pula cepat letih jika membaca buku terlalu lama,” katanya.

 

 

Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/20

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s