‘Hadiah untuk nenek’ – Metro


‘Hadiah untuk nenek’

Ipoh: Ketiadaan kasih sayang ibu bapa serta hidup serba kekurangan tidak menghalang remaja yatim piatu, Intan Nurul Syafiqah Abdullah, 15, mencatatkan keputusan cemerlang 9A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini.

Menyifatkan dirinya berada dalam kelompok pelajar sederhana, murid Sekolah Raja Perempuan Taayah, di sini, itu juga hampir putus asa mengejar kejayaan sehingga mahu keluar dari sekolah itu selepas mengalami kemerosotan dalam pembelajaran ketika berada di Tingkatan Satu dan Dua.
“Beberapa minggu lalu, saya ada bermimpi memegang slip peperiksaan yang mencatatkan keputusan 9A, namun slip berkenaan adalah milik orang lain.

 

“Mimpi itu membuatkan saya takut untuk datang ke sekolah sehinggalah dihubungi cikgu memujuk saya segera mengambil dan melihat slip peperiksaan diterima,” katanya ketika ditemui, di sini, semalam.
Kehidupan Intan Nurul Syafiqah dilihat agak sukar selepas dia disara oleh neneknya, Zabedah Saad, 64, dan datuknya, Samran Abdul Manaf, 63, sejak dari kecil melalui pendapatan Samran RM260 sebulan sebagai pemandu sambilan.
“Ini hadiah untuk mereka, sungguhpun tiada ibu bapa tetapi saya ada mereka. Malah, saya turut memanggil nenek sebagai `emak’ disebabkan dia menjaga saya sejak kecil lagi,” katanya.

 

Bagi Nur Mastura Khairul Anuar, 15, pula, kejayaan memperoleh 9A dalam PMR itu dianggap hadiah kepada ibunya, Isyati Radjak, 45, yang berniaga kuih kecil-kecilan di Pengkalan Pegoh di sini, bagi menyara mereka dua beradik selepas kematian bapa awal tahun lalu.
Pelajar Sekolah Raja Perempuan Taayah itu tidak menyangka dapat memperoleh keputusan cemerlang itu kerana ketika peperiksaan percubaan hanya memperoleh 6A 2B 1C.

 

“Cara pembelajaran saya ialah sentiasa berusaha membantu rakan menyiapkan tugasan diberikan guru kerana dengan cara itu saya dapat belajar dan mengingati setiap pelajaran diajar di sekolah,” katanya yang bercita-cita menjadi pensyarah.
Sementara itu, Pengetua Sekolah Raja Perempuan Taaayah, Noor Aini Zainal Abidin, berkata 73 daripada 140 pelajar sekolah itu yang menduduki PMR tahun ini memperoleh keputusan 9A iaitu pencapaian terbaik pernah dicatatkan sekolah berkenaan sejak ditubuhkan.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/20

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s