Mimpi dapat A jadi kenyataan – Sinar Harian


Mimpi dapat A jadi kenyataan
ISMANIZA AHMAD
21 Disember 2013
  • Mimpi dapat A jadi kenyataanIntan menerima ciuman daripada neneknya selepas mengambil slip keputusan kelmarin sambil ditemani datuk.
< 1 / 1 >

IPOH – “Tak sangka mimpi mendapat semua A menjadi kenyataan,” kata Intan Nurul Syafiqah Abdullah, 15, yang memperoleh 9A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR), kelmarin.

Intan berkata, sebelum mendapat keputusan tersebut, dia ada bermimpi mengambil keputusan termasuk menghadapi banyak halangan sebelum melihat keputusannya, namun ia menganggap itu hanya mainan tidur.

“Saya tidak meletakkan harapan tinggi kerana ketika peperiksaan saya tidak yakin dapat menjawab soalan matapelajaran Kemahiran Hidup.

“Namun hari ini (kelmarin) saya amat gembira dengan kejayaan yang diperoleh. Alhamdulillah doa emak (panggilan untuk nenek) makbul.

Saya harap kejayaan ini akan memberi kekuatan kepada saya untuk cemerlang bagi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dua tahun lagi,” katanya ketika ditemui di Sekolah Raja Perempuan Taayah, kelmarin.

Menurutnya, ketika di tingkatan satu dia sukar untuk menyesuaikan diri di sekolah berasrama, namun setelah dinasihati neneknya agar tidak melepaskan peluang belajar di sini, dia berazam untuk belajar bersungguh-sungguh.

Intan yang bercita-cita menjadi saintis tidak akan mensia-siakan kejayaan yang diperoleh dan ingin membalas jasa nenek dan datuk yang menjaganya selama ini.

Sementara itu, neneknya, Zabedah Saad, 64, berkata, dia bersyukur Intan memperoleh 9A dalam PMR, sekali gus mengulangi kejayaannya mendapat 5A pada peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) empat tahun lalu.

Zabedah berkata, Intan adalah cucu yang dijaganya sejak kecil dan dia sentiasa mendoakan kejayaannya dalam apa juga bidang yang diceburi nanti.

“Walaupun Intan seorang yang pendiam tetapi dia rajin belajar. Saya amat gembira dengan kejayaan yang diperoleh,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s