PMR: MMP cipta kejayaan – Sinar Harian


PMR: MMP cipta kejayaan
SAPINAH AB GHANI
22 Disember 2013
  • PMR: MMP cipta kejayaanWajah ceria pelajar cemerlang PMR 2013 MMP sebaik menerima keputusan masing-masing.
< 1 / 1 >

KOTA BHARU – Susulan kejayaan cemerlang 190 pelajar Maahad Muhammadi Perempuan (MMP) yang memperoleh semua A dalam sembilan mata pelajaran diambil ketika Penilaian Menengah Rendah baru-baru ini, Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat rakam tahniah.

Menurutnya, pencapaian cemerlang tersebut membuktikan kejayaan sistem pendidikan berteraskan Islam dan pentadbiran yang Membangun Bersama Islam.

“Alhamdulillah, tahun ini MMP mencapai kelulusan 100 peratus, malah merupakan kejayaan paling cemerlang dalam rekod pencapaian PMR sejak 1999,” katanya dipetik dari laman sosial Facebooknya di sini, semalam.

Sambil berharap agar kecemerlangan itu dapat dikekalkan pada masa akan datang lebih- lebih lagi selepas ia digantikan dengan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) mulai tahun depan, Nik Abdul Aziz berkata, tanpa gandingan mantap semua pihak mungkin kejayaan itu sukar dicapai.

“Tahniah kepada semua yang terlibat termasuk para pentadbir, guru-guru dan ibu bapa serta semua yang terlibat membantu kejayaan pelajar-pelajar di MMP ini,” katanya.

Sementara itu, keputusan PMR yang diumumkan Khamis lalu turut menyaksikan seramai 79 pelajar MMP memperoleh 8A, selain 36 yang lain berjaya meraih 7A.

Difahamkan keputusan PMR tahun ini merupakan pencapaian paling cemerlang MMP berbanding tahun lalu apabila 163 sahaja yang mendapat 9A, dan 165 pada tahun 2011.

MMP merupakan antara sekolah agama di bawah Yayasan Islam Kelantan, dan kejayaan cemerlang pelajar-pelajarnya antara yang menjadi mencipta rekod dalam sistem pendidikan yayasan berkenaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s