‘Anak saya nak sekolah…’ – Sinar Harian


‘Anak saya nak sekolah…’
ASYRAF MUHAMMAD
25 Disember 2013
  • 'Anak saya nak sekolah...'Zuhaidi mengharapkan agar JPN dapat membantu dalam menyelesaikan permasalahan yang dihadapi oleh anak-anaknya.
< 1 / 1 >

SUNGAI BULOH – “Tak ada ayah yang tak mahu lihat anak-anaknya dapat pendidikan sempurna,” demikian luahan seorang bapa, Mohd Zuhaidi Mohd Kodzi, 40, yang kini dalam kebimbangan kerana tujuh anaknya tidak dapat meneruskan persekolahan akibat tidak memiliki sijil lahir.

Menurut Zuhaidi, semuanya bermula pada 2011 apabila mereka sekeluarga berpindah ke Ladang Bukit Darah dan anak-anaknya terpaksa menukar sekolah.

“Namun proses pemindahan sekolah tak dapat dilakukan kerana tiada sijil lahir,” katanya kepada Sinar Harian.

Bagaimanapun akuinya, dia memang tidak dapat mendaftarkan kelahiran anak-anaknya sebelum ini kerana dihimpit masalah kewangan, malah ada di antara mereka yang terpaksa dilahirkan di rumah sahaja dengan bantuan jiran.

Zuhaidi berkata, sebelum ini, terdapat beberapa pihak cuba memanjangkan permasalahan yang dihadapi mereka sekeluarga kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) namun segala usaha yang dibuat hanya separuh jalan.

Dengan taraf pendidikan tidak seberapa, Zuhaidi mengakui dia tidak begitu memahami prosedur permohonan.

Dalam pada itu, menurut isteri Zuhaidi, Fadhillah Hanum Mat, 42, dia berharap agar pihak bertanggungjawab dapat membantu dalam menyelesaikan masalah ini memandangkan dia dan suaminya merupakan warga tempatan dan lahir di negara ini.

“Sebelum ini dengan gaji harian sebanyak RM35 sehari, suami saya tak mampu uruskan pendaftaran sijil lahir. Tapi setelah berpindah ke Ladang Bukit Darah, suami saya dah dapat kerja sebagai pengawal ladang dengan gaji bulanan dan hidup selesa sedikit. Tapi timbul pula masalah nak daftarkan anak sekolah,” katanya.

Dalam pada itu, masalah yang dihadapi keluarga Zuhaidi turut mendapat perhatian Adun Kota Damansara, Halimaton Saadiah Bohan yang turun padang bagi meninjau keadaan mereka.

Halimaton berkata, pihaknya akan menyediakan surat sokongan dan memanjangkan permasalahan tersebut kepada JPN bagi membolehkan ia diselesaikan dengan kadar segera.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s