Niat baik kakak bertukar tragedi – Metro


Niat baik kakak bertukar tragedi

Oleh Rosli Ilham

DUNGUN: Kegembiraan lima beradik termasuk seorang sepupu mereka mandi di kawasan air terjun Tasek Puteri, Bukit Besi, di sini, bertukar tragedi selepas seorang daripada mereka lemas.

Bagaimanapun, mangsa Nur Sumayyah Mukhtar, 13, pelajar Sekolah Menengah Agama Sultan Ismail, di sini, disahkan meninggal di Hospital Dungun kira-kira jam 9.20 malam tadi.

Sebelum kejadian, mangsa mandi bersama adik-beradiknya, Nurhidayah, 24, Nur Aisyah, 16, Nur Nasisah 10, dan sepupunya, Hanis Syazira Anum Suhaimi, 14, kira-kira 5 petang.

Ketika sedang mandi, mangsa bersama kakaknya, Nur Aisyah dikatakan lemas dan tenggelam timbul di tasik terbabit sebelum kakaknya Nurhidayah mengharungi tasik itu dan berjaya menarik Nur Aisyah sebelum dibawa ke tebing sungai.

Foto 

Kakaknya itu yang mendapati mangsa tenggelam ke dasar tasik terbabit sekali lagi bertindak mengharungi tasik dan berusaha mencari mangsa termasuk menggunakan kaki untuk menyentuh mangsa berikutan air tasik yang keruh.
Usahanya itu berjaya dan mangsa ditarik oleh kakaknya itu sebelum dibawa naik ke daratan.

Beberapa pengunjung yang terdengar jeritan meminta tolong daripada kakak mangsa bergegas ke tempat kejadian sebelum mengejarkan mangsa ke Klinik Kesihatan Bukit Besi.

Mangsa yang kelihatan lemah kemudiannya dikejarkan ke hospital untuk untuk menerima rawatan lanjut dan mangsa bagaimanapun disahkan meninggal dunia.

Sementara itu, Nurhidayah berkata, dia membawa adik-adiknya itu berkunjung ke tasik terbabit untuk beriadah.

Katanya, mereka mandi di kawasan yang cetek dan tidak menyangka keseronokan itu membawa kepada kejadian yang cukup menyedihkan.

“Saya sama sekali tidak menyangka hasrat unyuk menggembirakan adik-adik bertukar dengan kejadian sedih yang membuatkan saya sukar melupakan kejadian malang terbabit,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Pemangku Superintendan Ahmad Zailani Yaacub ketika dihubungi mengesahkan pihak hospital memaklumkan kejadian itu kepada pihak polis.

Katanya, mayat mangsa dibawa ke Bilik Forensik Hospital Dungun untuk siasatan lanjut dan sehingga ini polis masih belum menerima laporan daripada keluarga mangsa.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/25

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s