Seronok ke sekolah – Metro


Seronok ke sekolah

Oleh Noor Atiqah Sulaiman

Putrajaya: Seramai 109 pelajar dari lima sekolah dan rumah kebajikan menerima barang kelengkapan sekolah menerusi program ‘Kembali ke Sekolah 2014’ anjuran Yayasan Pendidikan Pelajar Melayu (YPPM).

Pengerusinya, Datuk Suhaimi Ibrahim berkata, program itu bertujuan menerapkan semangat tolong-menolong serta bantu-membantu untuk meringankan beban pelajar yang kurang berkemampuan.

Katanya, YPPM sentiasa mengambil berat mengenai keadaan semasa masyarakat, malah pihaknya juga turut mengumpul dana daripada beberapa organisasi untuk membeli barangan terbabit.

Menurutnya, ia sebagai tanda keprihatinan YPPM supaya pelajar terbabit dapat belajar dengan kelengkapan mencukupi, sekali gus memberi mereka semangat baru untuk masuk ke sekolah.

“Seperti yang kita sedia maklum, kanak-kanak ini selalu rasa rendah diri apabila terpaksa memakai atau menggunakan barangan dan pakaian yang sudah dipakai adik-beradik lain.

“Keadaan ini secara tidak langsung membuatkan pelajar tiada semangat dan rasa tersisih daripada rakan-rakan.
Kami percaya dengan sumbangan ini ia sedikit sebanyak dapat menggembirakan mereka,” katanya pada majlis penyerahan sumbangan di sini, semalam.
Turut hadir, Ketua Eksekutif YPPM Datuk Mustapa Othman.

Antara sekolah dan rumah kebajikan yang menerima sumbangan berkenaan ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Rokan; SK Datuk Abdullah Gemencheh, Rumah Amal Nur El Amin, Pusat Jagaan Desa Fahmi dan Rumah Amal Peribadi Mulia.

Ketika ditanya mengenai sumbangan kepada pelajar yang terbabit dengan banjir, Suhaimi berkata, pihaknya masih berbincang mengenai perkara itu.

“Ini kerana, kebanyakan badan bukan kerajaan (NGO) sudah menghulurkan sumbangan kepada mereka, jadi kita tidak mahu ada pertindihan yang berlaku nanti.

“Oleh sebab itu, kami masih mencari tempat atau kawasan yang belum menerima sumbangan supaya barangan kelengkapan sekolah ini dapat diagihkan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/25

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s