17 remaja bergaduh ditahan – Sinar Harian


17 remaja bergaduh ditahan
ROSDALILAH ZAHARI
29 Disember 2013
  • Remaja ditahan curi novelAsisten Komisioner Shaharon Anuar Abdul Latif
< 1 / 1 >

BATU GAJAH – Perang mulut di antara dua individu berlarutan dan menyebabkan dua kumpulan bergaduh hingga mendatangkan kecederaan dalam kejadian di hadapan sebuah pusat snooker di Taman Baru Pusing, di sini, awal pagi Isnin lalu.

Ketua Polis Daerah Batu Gajah, Asisten Komisioner Shaharon Anuar Abdul Latif berkata, ketika kejadian jam 11.30 malam itu, seorang remaja berusia 16 tahun bersama lima rakannya yang berada di pusat snooker berkenaan didatangi seorang lelaki yang mengeluarkan kata-kata kesat kepada mereka.

Menurutnya, mereka mula bertengkar dan remaja itu mula tolak menolak dengan lelaki terbabit.

Katanya, lelaki itu tidak berpuas hati dan meminta bantuan rakan-rakannya.

“Berikutan itu, berlaku pergaduhan antara kedua-dua kumpulan tersebut sehingga mengalami kecederaan ringan di beberapa bahagian badan masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan, di sini.

Shaharon berkata, susulan kejadian tersebut, polis menahan 13 lelaki berusia antara 15 hingga 19 tahun termasuk remaja terbabit di Taman Pusing Mewah di sini.

Katanya, empat lagi lelaki berusia antara 17 hingga 19 tahun termasuk suspek yang dipercayai memulakan pergaduhan ditahan di hadapan pusat snooker di Jalan Pusing.

“Daripada 17 lelaki ditahan, sembilan daripadanya di bawah umur dan mereka semua direman bagi membantu siasatan,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Shaharon berkata, 10 orang daripada lelaki yang ditahan mengaku bersalah kerana melakukan kesalahan di bawah Seksyen 147 Kanun Keseksaan di Mahkamah Majistret Batu Gajah pada Jumaat lalu.

Katanya, bagaimanapun, mahkamah memerlukan laporan akhlak dari Pegawai Kebajikan Masyarakat memandangkan lima daripada tertuduh adalah remaja bawah umur.

“Berikutan itu, mereka dikenakan ikat jamin RM1,000 bagi tertuduh di bawah umur manakala selebihnya dikenakan wang jaminan RM1,200 dan 10 Februari 2014 ditetapkan untuk sebutan semula kes dan menjatuhkan hukuman,” katanya.

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s