Memang mengarut! – Metro


Memang mengarut!

Oleh Maiamalina Mohamed Amin

Kuala Lumpur: Ketika sebahagian pengusaha bas sekolah mendesak untuk kenaikan tambang sehingga 40 peratus, sebahagiannya lagi sekadar menganggap tuntutan itu sebagai mengarut dan mahu mereka menyemak semula pengiraan tambang yang dilaksana sejak 2009.

Ini kerana menurut Timbalan Pengerusi Gabungan Persatuan Pengusaha Bas Sekolah Malaysia Ahmad Fauzi Murad berkata, kebanyakan pengusaha keliru dengan kaedah penetapan tambang seperti yang diputuskan sejak pentadbiran Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP).
“Sejak 2009, LPKP menetapkan tambang pada kadar RM27.43 dengan RM2.02 sen bagi setiap kilometer (KM). Tetapi ramai terkeliru dengan kiraan KM apabila tidak mengambil kira perjalanan sebagai dua hala.

 

“Macam teksi, apabila kita masuk saja RM3 sudah dikenakan dan tambang meningkat bagi setiap KM ia bergerak. Begitu jugalah dengan bas apabila RM2.02 dikenakan bagi setiap KM.
“Apabila mereka tak faham ini, maka tambang dikenakan tersasar jauh daripada kadar sebenar mengakibatkan mereka menanggung kerugian. Itu sebab kami kata rujuk balik bagaimana mereka mengira tambang,” katanya ketika dihubungi di sini semalam.
Ahmad Fauzi berkata, bersetuju sekiranya Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mahu mengenakan tambang yang lebih fleksibel dan tiada penetapan harga tambang siling.

 

“Tidak perlu kenaikan sampai 40 peratus, tetapi ikut apa yang SPAD putuskan dalam perbincangan itu sudah mencukupi. Walaupun tidak diumumkan lagi, secara kasarnya kami maklum mengenai pendekatan diambil,” katanya.
Beliau yang juga Pengerusi Persatuan Pengusaha Bas Sekolah Bumiputra Kuala Lumpur dan Selangor menyokong pertimbangan tambang yang dipersetujui pengusaha dan ibu bapa kerana menurutnya mewujudkan situasi menang-menang. Akhbar sejak kelmarin melaporkan SPAD akan menentukan kos bagi setiap penumpang sebelum menetapkan kadar tambang fleksibel berdasarkan permintaan pasaran.

 

Laporan menyebut kadar siling tidak ditetapkan kerana tidak mahu pengusaha menaikkan tambang, tetapi kekal dengan kualiti perkhidmatan lama seperti masih menggunakan bas lama, namun mengenakan tambang seperti harga baru.
Bagaimanapun, Persekutuan Persatuan-Persatuan Bas Sekolah Malaysia (PPPBSM) tetap mendesak mahu mengenakan tambang dengan kenaikan 40 peratus.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/31

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s