Umum minggu ini – Metro


Umum minggu ini

Oleh Hayati Ibrahim

Putrajaya: Garis panduan dan kaedah pengagihan bantuan persekolahan RM100 seorang kepada 5.4 juta murid di negara ini akan diumumkan minggu ini.

Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Dr Khair Mohamad Yusof berkata, pengumuman itu akan dilakukan sama ada Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pendidikan Tan Sri Muhyiddin Yassin atau Menteri Pendidikan II Datuk Seri Idris Jusoh.
“Semua murid akan mendapat bantuan ini termasuk mereka yang belajar di sekolah agama rakyat, negeri atau sekolah swasta, sebab semuanya murid kita.

 

“Namun, kaedah pengagihan dan garis panduannya akan dimaklumkan secara lebih terperinci oleh TPM atau Menteri Pendidikan II,” katanya di sini, semalam.
Kelmarin, Idris dilaporkan berkata, bantuan RM100 kepada 5.4 juta pelajar sekolah rendah dan menengah di seluruh negara akan mula diagihkan selepas 15 Januari depan.
Beliau dipetik berkata, peruntukan berjumlah RM540 juta akan diagihkan kepada pelajar sejurus pihak sekolah menerima peruntukan berkenaan, dan bantuan itu diharap dapat dimanfaatkan pelajar dan meringankan bebanan kewangan ibu bapa.

 

Mengenai sekolah yang dilanda bah, Khair berkata, sebanyak 249 sekolah terjejas akibat banjir yang melanda beberapa negeri baru-baru ini di Kelantan, Terengganu, Johor dan Pahang.
Namun, katanya, peruntukan sudah disalurkan kepada sekolah berkenaan untuk memulihkan sebarang kerosakan atau menggantikan peralatan yang rosak.

 

“Esok (hari ini) Timbalan Perdana Menteri akan turun padang ke Pahang untuk melihat sendiri perkembangan di sana. Sebelum ini, tindakan pemulihan sudah dilakukan mengikut peruntukan yang diberikan kepada sekolah terbabit.
“Perkara ini memang sudah digariskan Timbalan Perdana Menteri iaitu apabila sekolah dibuka semuanya cukup di mana setiap murid akan mendapat satu kerusi dan meja serta set buku,” katanya.
Beliau berkata, sekiranya banjir berulang pihaknya sudah bersedia dari segala aspek untuk memastikan sesi persekolahan dapat berjalan seperti biasa, walaupun terpaksa menumpang di sekolah yang tidak terjejas.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/12/31

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s