Kerajaan ganti keperluan rosak – Sinar Harian


Kerajaan ganti keperluan rosak
ERMA YUSNIDA JUSOH
1 Januari 2014
  • Kerajaan ganti keperluan rosakMuhyiddin bersama Adnan bergambar dengan sebahagian murid yang menerima bantuan persekolahan pada majlis itu.
< 1 / 1 >

KUANTAN –  Kementerian Pendidikan sudah menggantikan keperluan persekolahan yang rosak supaya sesi persekolahan 2014 dapat bermula seperti yang dijadualkan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyuddin Yassin berkata, kesan banjir di Pahang menyebabkan  41 sekolah  terjejas dengan kos kerosakan mencecah RM7.3 juta.

Menurutnya, sebanyak 31,173 set buku teks  telah rosak melibatkan sekolah rendah dan menengah.

“Kita putuskan untuk ganti keperluan itu dan bekalannya sudah pun dihantar sebahagiannya tetapi sebelum sekolah bermula buku-buku teks ini sudah disediakan.

“Kita juga akan pastikan setiap murid yang memulakan persekolahan mendapat kelengkapan meja dan kerusi serta buku teks,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Bantuan Persekolahan oleh Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS) di Sekolah Kebangsaan Permatang Badak, di sini, semalam.

Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob, Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia, Datuk Dr. Khair  Mohamad Yusof dan Pengerusi YYS, Datuk Zuraidah Atan.

Muhyiddin yang juga Menteri Pendidikan berkata, kelengkapan ICT juga banyak yang rosak oleh itu, pihaknya menyarankan agak makmal komputer  beroperasi di tingkat atas untuk mengelak kerosakan berlaku pada musim banjir.

“Saya juga sudah keluarkan arahan pelajar yang tidak kurang mampu dan tidak mempunyai seragam sekolah supaya tetap hadir ke sekolah sebelum bantuan sewajarnya diperoleh.

“Setakat ini, semua sekolah di seluruh negara akan memulakan sesi persekolahan 2014 pada awal tahun ini dan sekiranya ada sekolah di landa banjir, kita sudah keluarkan arahan supaya tidak dibuka,” katanya.

Pada majlis itu, Muhyiddin turut meninjau murid-murid tahun satu yang memulakan sesi orientasi di sekolah itu selain menyampaikan bantuan persekolahan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s