10 ‘anak manja’ ditahan – Metro


10 ‘anak manja’ ditahan

Oleh Raja Puteri Nabiha Raja Ayub

Shah Alam: Sikap tidak ambil peduli segelintir ibu bapa yang membenarkan anak remaja mereka berusia 17 tahun menunggang motosikal tanpa memiliki lesen memandu sah boleh diibaratkan seperti sengaja membiarkan mereka ‘mati katak’.

Tindakan itu dikesan dalam Ops Samseng Jalanan sempena Ambang Tahun Baru 2014 yang dijalankan di Dataran Shah Alam, di sini, kelmarin apabila lebih 10 remaja berusia 17 tahun ditahan kerana menunggang motosikal tanpa memiliki lesen memandu. Operasi dijalankan sepasukan anggota dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor bersama Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam dibantu Unit Penguatkuasaan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).
Seorang remaja lelaki berusia 17 tahun yang ditahan dalam operasi itu mendakwa, dia diberi kebenaran oleh ibu bapanya untuk menunggang motosikal ke Kompleks PKNS untuk mengambil ‘hadiah’ bapanya. Menurut remaja yang baru selesai menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) itu, ibu bapanya membiarkan dia menunggang motosikal tanpa lesen kerana lokasi dituju terletak berhampiran rumahnya. “Saya mahu ambil lesen, tetapi buat masa ini tidak berkesempatan mendaftarkan diri di sekolah memandu. “Lazimnya saya menunggang motosikal di sekitar Shah Alam kerana menetap di kawasan ini, tetapi jika perlu ke tempat jauh, ibu dan ayah tidak benarkan saya menunggang seorang diri,” katanya, kelmarin. Pemerhatian Harian Metro ketika operasi berkenaan juga mendapati ada remaja perempuan berusia 16 tahun dibenarkan ibu bapa mereka melepak bersama teman lelaki hingga awal pagi.

 

Remaja perempuan yang menetap di Klang itu mendakwa datang ke Shah Alam bersama teman lelakinya untuk menyambut ambang tahun baru bersama. “Ibu dan ayah tahu saya berada di luar bersama kawan dan membenarkan saya melepak bersama mereka hingga awal pagi asalkan saya pulang ke rumah,” katanya. Sementara itu, Ketua Bahagian Trafik dan Ketenteraman Awam IPD Shah Alam Deputi Superintendan Goh Lee Shen berkata, dalam operasi bermula jam 2 hingga 6 pagi itu, 200 saman dikeluarkan dan 58 motosikal disita. “Kira-kira 300 motosikal diperiksa kerana pelbagai kesalahan seperti mengubah suai ekzos dan tiada cermin sisi direkodkan. “Selain itu, kami juga mendapati ramai penunggang motosikal terutama remaja menunggang tanpa memiliki lesen memandu sah,” katanya. Menurutnya, tindakan menyita motosikal dilakukan terhadap penunggang motosikal yang tidak mempunyai lesen sah.

 

 

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/02

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s