6 web digodam – Metro


6 web digodam

Oleh Intan Mas Ayu Shahimi

Kuala Lumpur: Belum tamat isu perhimpunan haram, tirai 2014 dipalit pula dengan gangguan jenayah siber yang melumpuhkan akses ke laman web rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Laman rasmi pendidikan itu dikesan mengalami gangguan sejak sambutan ambang Tahun Baru 2014 berikutan serangan kumpulan penggodam menamakan diri mereka ‘EvilShadow Team’.
Kumpulan terbabit meninggalkan mesej Selamat Tahun Baru di muka depan laman web di samping identiti kumpulan. Akibat serangan, laman berkenaan diletakkan di bawah proses penyelenggaraan.

 

Selain KPM, sekurang-kurangnya lima laman web rasmi pusat pendidikan Islam dengan domain edu.my turut mengalami gangguan selepas digodam kumpulan berasingan.
Dalam serangan kumpulan penggodam yang menggelarkan diri mereka ‘Code Newbie Crew’ itu, lapan laman web Malaysia menjadi sasaran sebelum disenaraikan di laman Facebook mereka.
Berdasarkan tinjauan, kumpulan terbabit dipercayai bergerak bebas sebagai gabungan penggodam ‘topi hitam’ tempatan dan Indonesia. Mereka bergabung membawa mesej kononnya prihatin terhadap keselamatan laman web digodam, namun jelas berniat sebaliknya kerana meninggalkan jenayah vandalisme di laman terbabit.

 

Turut diselitkan sebagai mesej adalah kritikan terhadap senario politik negara yang didakwa huru-hara serta dibelenggu pelbagai masalah.
Semua mesej dan amaran itu bagaimanapun bercampur aduk dengan pelbagai komen lain menggunakan bahasa Melayu serta Indonesia.

 

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/02

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s