Pelajar terperangkap banjir kilat – Sinar Harian


Pelajar terperangkap banjir kilat
ISMANIZA AHMAD
9 Januari 2014
  • Pelajar terperangkap banjir kilatPelajar sekolah yang terkandas menunggu air surut sebelum pulang ke rumah masing-masing
< 1 / 1 >

IPOH – Lebih 300 pelajar dari tiga sekolah di sini, termasuk penduduk dari Taman Tien Shien, Batu Gajah, terpaksa berdepan banjir kilat setelah satu jam hujan lebat tanpa henti melanda kawasan itu, kelmarin.

Berikutan kejadian itu, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) St Bernadette’s Convent, Sekolah Kebangsaan (SK) St Bernadette’s Convent dan SK Sultan Yusof terperangkap dan terpaksa menunggu air surut untuk pulang ke rumah masing-masing.

Ahli Parlimen Batu Gajah, V Sivakumar berkata, penduduk di kawasan berkenaan terpaksa berdepan banjir kilat dua hingga tiga kali setahun dipercayai disebabkan Sungai Resam cetek dan tidak dapat menampung aliran air apabila hujan lebat.

“Cadangan memasang pembetung untuk penambahbaikan sungai terbabit diluluskan pada 2008 namun, projek ditukar kepada penanaman pokok sebagai konsep mesra alam.

“Apabila banyak pokok, ada sampah tersangkut dan aliran air sungai perlahan hingga kawasan ini kerap banjir,” katanya pada sidang media di Pejabat DAP, semalam.

Menurutnya, rungutan daripada penduduk yang tidak sanggup menanggung rugi dan berhabis tenaga kesan banjir kerap diterima.

“Penduduk sudah tidak sanggup berhabis wang menggantikan perabot dan peralatan yang rosak setiap kali banjir, malah mereka juga sudah tidak sanggup berpenat lelah membersihkan rumah.

“Banjir kali ini adalah yang terburuk sepanjang enam tahun, malah ada kenderaan yang dihanyutkan arus deras banjir,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, pihak berkenaan ada berjanji membina kolam tadahan di kawasan terbabit ketika sesi dialog yang diadakan awal tahun lalu.

Bagaimanapun, menurutnya, sehingga kini, kolam tadahan yang dijanjikan masih belum ada.

“Saya tidak nampak di mana kolam yang dijanjikan itu. Jika ada, sudah tentu banjir tidak berulang.

“Minggu depan, saya bersama Adun Tronoh, Yong Choo Kiong dan beberapa penduduk kampung akan melawat tapak kolam tadahan itu,” katanya.

Sementara itu, Choo Kiong berkata, masalah sama pernah dipanjangkan ke sidang Dun.

“Kami telah memaklumkan kepada pihak berkaitan, namun tiada respons. Ada kalanya, jawapan yang diberikan hanya sekadar menyedapkan hati.

“Saya tahu pihak berkenaan tahu dan faham masalah ini. Jadi, mereka perlu turun padang lihat masalah tersebut,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s