Remaja alami skoliosis perlu bantuan – Sinar Harian


Remaja alami skoliosis perlu bantuan
WARTAWAN SINAR HARIAN
9 Januari 2014
  • Remaja alami skoliosis perlu bantuanSyafiqah menunjukkan imbasan x-ray tulang belakangnya yang bengkok ke kanan.
< 1 / 1 >

PORT DICKSON – Seorang penuntut tahun dua Kolej Vokasional Port Dickson, Nursyafiqah Mohd Yazid, 17, menderita penyakit skoliosis, masalah tulang belakang bengkok dan melengkung sehingga menjejaskan kesihatannya.

Penyakit itu mula dikesan apabila ibunya mendapati baju kurung yang dipakai sewaktu Aidilfitri lalu ketara senget.

Seminggu selepas Aidilfitri, dia menjalani ujian x-ray di Klinik Kesihatan Port Dickson dan doktor mendapati tulang belakangnya membengkok ke kanan dan dia  dirujuk ke Hospital Port Dickson (HPD).

Ibunya, Aiza Ishak, 39, berkata, dia risau keadaan kesihatan Syafiqah kerana tulang belakangnya membengkok ke kanan sebanyak 66 peratus.

“Selepas pemeriksaan di HPD, Syafiqah kemudian dirujuk di Hospital Sungai Buloh dan keadaan tulangnya semakin membengkok.

“Doktor yang merawat Syafiqah memberitahu, dia perlu menjalani pembedahan untuk membetulkan semula tulangnya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Dataran Segar, Lukut.

Bagaimanapun, pembedahan itu menelan kos yang tinggi kerana memerlukan implan dipasang pada hampir sepanjang tulang belakangnya.

“Kos yang dinyatakan doktor kira-kira RM29,400 dan saya akui untuk menyediakan wang sebanyak itu, memang kami tidak mampu.

“Memandangkan pendapatan saya sebagai pembantu jualan hanya RM900, sementara suami pula RM1,200 sebulan. Selain Syafiqah, saya ada dua lagi anak berusia 10 dan 13 tahun,” katanya.

Tambahnya, sekiranya Syafiqah tidak dirawat, ia boleh menyebabkan tulang rusuknya menjadi rapat dan menghimpit organ seperti paru-paru dan jantung sehingga mengakibatkan sesak nafas.

Orang ramai yang ingin memberikan sumbangan boleh menyalurkannya di akaun Bank Rakyat atas nama Aiza Ishak, 22-056-21736-1.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s