Golongan bapa usah lepas tangan – Metro


Golongan bapa usah lepas tangan

Oleh Hamizah Badiran

Kuala Lumpur: Keluarga dan masyarakat memainkan peranan penting dalam membantu menangani masalah sosial dalam kalangan remaja yang semakin menular di negara ini.

Naib Presiden Hal Ehwal Wanita (HELWA) Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Fadhlina Siddiq berkata, selain ibu, peranan bapa amat mustahak bagi memastikan anak berada di landasan yang betul.

“Kebanyakan bapa hanya tahu lepas tangan selepas memarahi anak yang bermasalah sebelum meletakkan semua tanggungjawab di bahu isteri untuk memulihkan anak.

“Berdasarkan pengalaman saya membantu remaja bermasalah, situasi ini yang berlaku apabila golongan ibu saja yang hadir menghantar atau menghadiri majlis membabitkan anak mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan muka depan Metro Ahad bertajuk jerat londeh, lesbian goda di laman sembang telefon.

Laporan itu menyelongkar perilaku segelintir remaja bawah umur yang kemaruk bertukar gambar bogel sesama jantina menerusi telefon bimbit sebelum hubungan songsang mereka berakhir di ranjang.

Lebih membimbangkan, gejala tidak sihat itu membabitkan pelajar seawal usia 13 tahun yang menjadikan aplikasi di telefon pintar seperti WeChat dan Line sebagai medan mencari pasangan songsang.

Fadhlina mengakui, ketiadaan aduan daripada masyarakat turut menjadikan perkara berkenaan menjadi lebih kritikal.

“Kita ada Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) yang boleh menyekat mana-mana sumber negatif ini, tetapi mereka memerlukan masyarakat sebagai pemberi maklumat supaya masing-masing boleh membanteras masalah ini.

“Jika tiada aduan, ini bermakna, orang ramai turut sama menerima perbuatan negatif berkenaan.

Selain teguran daripada pemimpin, secara peribadi saya rasakan khatib perlu bersuara dalam memberi nasihat kepada umum ketika menyampaikan khutbah,” katanya.

 

 

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/27

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s