Guru melampau diarah tukar sekolah – Metro


Guru melampau diarah tukar sekolah

Oleh Mohd Husni Mohd Noor

Putrajaya: Seorang guru Bahasa Inggeris dari Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Khai Meng, Sungkai, Perak yang bertindak melampau dengan menghukum anak muridnya seperti lembu pada Khamis lalu menerima hukuman apabila diarahkan bertukar sekolah selain turut diberikan surat amaran tegas.

Keputusan itu dibuat Kementerian Pendidikan semalam selepas mengambil kira pelbagai aspek selain menyifatkan hukuman diberikan guru berkenaan dianggap keterlaluan dan tidak wajar dilakukan.

Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Dr Khair Mohamad Yusof berkata, pihaknya meneliti hasil siasatan dibuat Jabatan Pendidikan Perak sebelum membuat keputusan menukarkan guru berkenaan ke sekolah lain.

Beliau berkata, kementerian juga mengarahkan Pengarah Pendidikan Perak mengeluarkan surat amaran tegas kepada guru berkenaan kerana bertindak keterlaluan mendenda hanya kerana murid berkenaan tidak menyempurnakan kerja sekolah.

“Kami juga ingin jelaskan isu murid tidak membuat kerja sekolah bukan kesalahan disiplin sebaliknya ia sebahagian proses Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) dan ia harus ditangani mengikut (PdP) iaitu menerusi bimbingan berterusan.

“Kementerian juga sedar isu berkenaan dibincangkan secara meluas menerusi media dan pelbagai pihak khususnya ibu bapa murid berkenaan turut menyatakan perasaan tidak puas hati terhadap guru berkenaan,” katanya dalam kenyataan dikeluarkan di sini, semalam.

Katanya, tindakan dibuat guru berkenaan turut memberi imej kurang baik kepada kementerian.

Justeru, Dua hukuman diberikan itu wajar dan setimpal dengan kesalahan dilakukan.

Metro Ahad semalam melaporkan guru berkenaan memberi hukuman tidak masuk akal kepada dua anak muridnya iaitu seperti memperlakukan muridnya itu seperti lembu dengan menggantungkan loceng di leher dan memberi rumput sebagai makanan.

 

 

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/27

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s