Guru mengaku hampiri zina – Metro


Guru mengaku hampiri zina

Oleh Muhamaad Razis Ismail

Kota Bharu: Seorang guru wanita dan pekerja penyembur cat kereta didenda RM2,500 oleh Mahkamah Tinggi Syariah di sini, semalam, terhadap tuduhan melakukan mukadimah zina dalam kereta di tepi padang bola, November tahun lalu.

Hakim Syarie Nik Najib Nik Hassan menjatuhkan hukuman itu selepas tertuduh, Faridah Hanun Mohd Ariffin, 35, yang bertugas di sekolah rendah di Pengkalan Chepa dan Muhammad Zulaizal Azrul Roshdi, 23, mengaku bersalah terhadap pertuduhan yang dibacakan.

Mahkamah memerintahkan kedua-dua tertuduh dipenjara tiga bulan jika gagal menjelaskan denda berkenaan.

Nik Najib menasihatkan kedua-dua tertuduh supaya insaf dan bertaubat.

“Kamu sebagai guru di sekolah rendah sepatutnya menunjukkan contoh yang baik kerana segala perbuatan kamu diikuti murid sekolah,” katanya.

Mengikut pertuduhan, mereka melakukan perbuatan mukadimah zina iaitu berdua-duan dalam sebuah kereta Proton Saga dalam keadaan lelaki berbogel duduk di bahagian pemandu manakala perempuan berada di kerusi sebelah dengan hanya berbaju-T tanpa seluar.

Kedua-dua tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di dalam kereta di tepi padang bola Jalan Pantai Mek Mas, Kuala Besar, di sini pada jam 10 malam, 1 November 2013.

Kesalahan didakwa mengikut Seksyen 12 Kanun Jenayah Syariah No 2/85 Negeri Kelantan yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM3,000 atau penjara dua tahun atau tiga sebatan jika disabitkan kesalahan.

Berdasarkan fakta kes, bertindak atas maklumat awam, pengadu yang juga pembantu penguat kuasa agama dan saksi melihat sebuah kereta di etakkan di tepi padang bola.

Apabila pemeriksaan dijalankan, pengadu melihat tertuduh lelaki berbogel manakala tertuduh perempuan yang berada di sebelahnya hanya memakai baju-T tanpa seluar.

Ketika soal siasat dijalankan, kedua-dua tertuduh mengaku bukan suami isteri.

Terdahulu, kedua-dua tertuduh yang tidak diwakili peguam memohon hukuman ringan kerana insaf dengan kesalahan selain sudah berkahwin pada 4 Januari lalu.

Bagaimanapun, Pendakwa Syarie Norhasney Ridhwan memohon hukuman setimpal.

Kedua-dua tertuduh membayar denda berkenaan semalam.

 

 

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/31

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s